La ora 7:00 A ÎNCEPUT votarea.

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi astăzi la urne, la alegerile parlamentare, să-şi exprime votul pentru alegerea noilor membri ai Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legislatura 2016-2020.

Conform datelor furnizate sâmbătă de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al alegătorilor români înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.881.604, relatează agerpres.

Potrivit AEP, 18.263.876 de cetăţeni sunt alegători cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, 4.197 sunt cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au optat pentru votul în secţii de votare din apropierea locuinţei, 8.889 sunt cetăţeni români care au solicitat să voteze prin corespondenţă, iar un număr de 604.642 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de paşaport tip CRDS.

Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total 6.477 de candidaţi, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 2.226 pentru Senat.

Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen.

Votarea începe duminică, 11 decembrie, la ora 7,00 şi are loc până la ora 21,00. La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, precum şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, iar exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, conform legislaţiei electorale.

Pe listele electorale suplimentare pot vota persoanele care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare respective, însă au fost omise din lista electorală permanentă; care nu au făcut cereri de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă; membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă; candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală respectivă.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă existentă în secţia de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă: persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; persoana care s-a prezentat la vot şi-a pierdut drepturile electorale; este arondată la altă secţie de votare; este omisă din lista electorală permanentă, are domiciliul sau reşedinţa în raza teritorială a secţiei de votare respective şi dacă a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; persoana care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.

Pentru cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea “VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

În cazul cetăţenilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unităţile medicale unde se află internaţi, după caz.

Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţia de votare potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.

La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secţiei de vot.

Pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne sunt acreditate Institutul Român Pentru Evaluare şi Strategie – IRES şi consorţiul format din Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.

Informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, pentru fiecare secţie de votare a numărului de alegători care figurează în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV că s-au prezentat la vot.

În fiecare oră pe durata votului pe pagina de internet a BEC vor fi afişate rapoarte care vor conţine informaţii privind comuna, oraşul, municipiul, judeţul, municipiul Bucureşti, respectiv localitatea şi statul pentru votul în străinătate. Rapoartele se vor referi şi la numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe vârstă, gen, mediu rural şi urban, precum şi la numărul de alegători care au votat pe listele electorale permanente, suplimentare sau cu urna specială.

După încheierea votării, BEC va aduce la cunoştinţa publicului, pe pagina de internet a instituţiei, rezultatele provizorii ale alegerilor parlamentare. Informaţiile din procesele verbale completate în secţiile de votare vor fi făcute publice începând cu ora 24,00 a zilei de 11 decembrie pentru toate secţiile de votare pentru care datele au fost transmise în serverul central de colectare a datelor de la nivelul BEC.

Rezultatele parţiale vor fi furnizate zilnic din data de 12 decembrie şi până la stabilirea rezultatelor finale, conform următorului orar: ora 10,00 pentru ora de referinţă a datelor 8,00; ora 12,00 pentru ora de referinţă a datelor 10,00; ora 17,00 pentru ora de referinţă a datelor 15,00; ora 20,00 pentru ora de referinţă a datelor 18,00.

Un răspuns

  1. vasileliviapp@yahoo.com' Vasile Popa spune:

    Am domiciliul in Petrosani pot sa votez la Livadia B aru ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus