Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiul Hunedoara a traversat în ultimii patru ani mai multe crize, de la scandalul privind schimbarea conducerii și decesul a doi bebeluși în condiții suspecte, până la lipsa personalului medical calificat în anumite specializări. Cel mai recent scandal, al secției de dializă, a scos la suprafață o față nevăzută a sistemului medical hunedorean. Cu toate acestea, în coasta spitalului, afacerea de familie a deputatei Hărău înflorește pe fondul sărăciei hunedorenilor.

Primul pas: eliminarea fostului adversar politic

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a fost în ultimii ani sursa mai multor scandaluri publice. Primul, cel în urma căruia managerul Gavril Bende Barna (fostul contracandidat al lui Viorel Arion) a fost înlăturat de la conducerea Spitalului, a fost generat chiar de primarul Arion, care a aruncat pe piață toate informațiile care ar fi putut compromite cariera medicului de la șefia unității sanitare. Bende Barna a fost arătat cu degetul pentru o serie de achiziții făcute în timpul mandatului fostului primar, Ovidiu Hada, despre care Curtea de Conturi a stabilit că au fost făcute la suprapreț. În ciuda acestui scandal, acuzațiile nu s-au transformat într-o anchetă penală.

Bende Barna a demisionat în octombrie 2013 de la șefia Spitalului acuzând presiuni politice (Viorel Arion își instalase deja propriul Consiliu de Administrație). În locul său au fost instalați apropiați ai primarului Viorel Arion: Silvia Ghenea și finul Nicușor Eduard Ștefan. 

Bebeluși morți în condiții suspecte

Tot în 2013, Spitalul de la Hunedoara a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce doi bebeluși au murit în condiții suspecte. Cei doi bebeluși care s-au stins, un băiețel și o fetiță, primiseră la naștere notele de 9 și de 10, dar starea lor s-a degradat rapid. La acea vreme, reprezentanții Serviciului de Medicină Legală au indicat o posibilă infecție intraspitalicească drept cauza morții.

Bacteria din cauza căreia au murit cei doi nou-născuți este cel mai frecvent incriminată în infecțiile intraspitalicești. „Analizele de laborator au evidențiat un microb, klebsiella pneumonie, care de fapt a fost și cauza de deces a celor 2 sugari”, spunea la acea vreme medicul legist Dan Marculescu.

Deficitul de medici, nerezolvat nici până astăzi

În perioada 1 iulie 2012 – 1 ianuarie 2016, la Spitalul Municipal din Hunedoara și-au încetat activitatea un număr de 26 de medici de la următoarele specializări: Urgență, stomatologie, urologie, pediatrie, cardiologie, terapie intensivă, chirurgie, obstretică-ginecologie, laborator, dermatovenerologie, psihiatrie și neuropsihiatrie infantilă. Dintre aceștia, 11 au plecat prin încetarea contractului de muncă prin acordul părților, iar 10 s-au pensionat. Trei medici au decedat, pentru unul a încetat detașarea, iar pentru un altul a intervenit o probelmă medicală care a generat o pensionarea anticipată.

În același interval de timp, la Spitalul din Hunedoara și-au început activitatea un număr de 40 de medici. Cu toate acestea, unitatea funcționează cu un deficit de medici, fapt recunoscut de actuala conducere. În ultima perioadă, au existat probleme legate de funcționarea unor secții, tocmai din cauza lipsei de personal. În aceste condiții, personalul medical existent a fost nevoit să facă mari eforturi pentru a asigura tratamentul pacienților, fără ca cineva să se gândească la faptul că și medicii sunt oameni și că forțarea acestor limite ar putea avea efecte în viitor.   

Uite Dializa, nu e Dializa…

În ianuarie 2016, Spitalul de la Hunedoara a fost din nou în centrul unui scandal. Atunci, Viorel Arion a refuzat să supună dezbaterii Consiliului Local proiectul de hotărâre care viza înființarea centrului de dializă în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”. Argumentul edilului a fost acela că deja s-au făcut investiții pentru acest obiectiv și că centrul poate deveni funcțional în foarte scurt timp.

În realitate, nu numai că investiția (despre care Viorel Arion spune că a fost finanțată în 2013 cu bani de la bugetul local) nu a fost realizată, dar nici posturile vacante pentru asistente și îngrijitori nu sunt ocupate.

Gașca-lui-Arion 1

Printr-un răspuns oficial al Casei Județețene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, reprezentanții acestei instituții confirmă faptul că, în municipiul Hunedoara, nu există nicio unitate publică sau privată care să se ocupe cu tratarea pacienților cu insuficiență renală. Cei 40 de pacienți care suferă de afecțiuni renale sunt obligați să se deplaseze la Deva de trei ori pe săptămână pentru tratament.

În tot acest timp, la parterul Spitalului din municipiul Hunedoara, o afacere marca „Hărău” înflorește de la o zi la alta. Este vorba despre „H-MEDICAL CLINIC”, o firmă gestionată de familia deputatei PNL Carmen Hărău, care face bani frumoși din examinări la aparatul cu Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN).

Viorel Arion a pus administrația locală la dispoziția familiei Hărău

Aleșii locali din municipiul Hunedoara au fost chemați la mijlocul lunii noiembrie 2013 să aprobe închirierea spațiului din cadrul unității medicale, într-o ședință extraordinară. Prin Hotărârea Consiliului Local Hunedoara nr. 280/13.11.2013, consilierii și-au dat acordul pentru închirierea, prin licitație publică, de către Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, a spațiului în suprafață de 224 mp din incinta corpului monobloc A, aflat în domeniul public al Municipiului Hunedoara, pentru desfăşurarea de activităţi medicale de imagistică, respectiv investigaţii de tip RMN şi de OSTEODENSIOMETRIE COMPUTERIZATĂ.

Deși autoritățile publice locale se plâng mai tot timpul că licitațiile se desfășoară greoi din cauza birocrației, de această dată, licitația pentru închirierea spațiului a atins viteza luminii. Procedura a fost organizată de Spitalul Municipal, iar câștigătoare a fost desemnată singura firmă participantă: H-MEDICAL CLINIC SRL. Societatea plătește către spital o chirie modică: 3 euro/mp lunar adică. Firma care a câștigat licitația are sediul social exact în locuința deputatului Carmen Eleonora Hărău, în imobilul de pe strada Chizid din Hunedoara, și a fost înființată de fiica deputatei, Catrina Lup Hărău în 2008.

În Ajunul Crăciunului, Primăria din Hunedoara lucra din greu la eliberarea Certificatului de Urbanism pentru firma fiicei deputatei de Hunedoara. Astfel, în data de 24.12.2013, Primăria Municipiului Hunedoara a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 319 pentru Întocmire documentație fază D.T.A.C. – “REABILITARE CONSTRUCŢIE CORP “A” PARTER – SPITALUL MUNICIPAL DR. ALEXANDRU SIMIONESCU”, având ca beneficiar SC H-MEDICAL CLINIC SRL, reprezentată de Dobondi Alexandru Robert (prezentat de presă ca director general al Centrului de Imagistică). De menționat este că certificatul respectiv a fost singurul document de acest gen eliberat de Primăria Hunedoara în Ajunul Crăciunului!

Primarul Viorel Arion a declarat la acea vreme pentru Hunedoara Liberă că nu știe numele societății care a câștigat licitația și că nu cunoaște detaliile din contractul de închiriere, iar deputata liberală Carmen Hărău recunoștea că a investit un 1,3 milioane de euro în clinică – banii care provin din profitul altei firme deţinute de această familie, PROSERV SA.

Spitalul de stat merge prost, afacerea privată duduie

Potrivit datelor oficiale furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, H MEDICAL CLINIC a încasat în 2014 aproape 600.000 de lei (iulie-decembrie), iar în 2015 suma a ajuns la aproape 1 milion de lei. La această sumă decontată de CJAS se adaugă, desigur, banii încasați direct de la pacienții care solicită servicii de examinare RMN.

Gașca-lui-Arion 2

Afacerile private cu sistemul medical românesc au demonstrat în ultimii ani că sunt extrem de profitabile pentru partea privată. Lipsa investițiilor susținute din bugetul de stat au dat ocazia afaceriștilor să pună mâna pe câte-o felie din generosul tort al serviciilor medicale, cu sprijinul sau prin neimplicarea autorităților publice locale. Hunedoara nu putea fi o excepție la această regulă, iar reușita familiei Hărău deschide ușa „investitorilor strategici” care vor face concurență Spitalului, sub ochii întredeschiși ai autorităților.

 

Un răspuns

  1. Dar despre gasca lui MOLOT si a lui NISTOR care jefuiste SPITALUL JUDETEAN DEVA, de ce nu scrieti?
    Sau de ce nu se sesizeaza cine trebuie?!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus