După 12 ani de monopol al firmei senatorului Eleonora Carmen Hărău, măturatul străzilor și zonele verzi, precum și curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice se întorc la autoritatea locală din Hunedoara.

 

Contractul de concesionare cu firma Proserv (unde este acționar senatorul PNL Eleonora Carmen Hărău) pentru măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice, dar și pentru curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ expiră peste aproximativ 2 săptămâni, în 27 februarie 2018.

Aceste servicii vor fi preluate de către Salubprest, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Hunedoara.

Contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara (măturatul, spălatul căilor publice, întreținere parcuri și spații verzi, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice) și contractul de preselectare și organizare a reciclării deșeurilor a fost semnat în februarie 2006 de către SC Proserv SA, în timpul administrației conduse de către Nicolae Schiau (PD).

Atunci Eleonora Carmen Hărău era un simplu membru PSD, fostă candidată pe lista acestui partid la alegerile parlamentare din 2000, pe locul al optulea. Era un om de afaceri de succes, printre altele chiar și în vânzarea de țigarete, dar care cumpărase la începutul anilor 2000 și două filiale desprinse din fostul Combinat Siderurgic de la Hunedoara. Firma sa a mers la licitație și a câștigat contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara.

La început, lucrurile au mers bine. În 2008 însă Ovidiu Hada (PNL) a câștigat alegerile pentru Primăria municipiului Hunedoara. Din 2009, din motive încă necunoscute, Primăria a încetat să mai achite facturile emise de SC Proserv SA. Este posibil ca administrația locală de la acea vreme să fi luat decizia tocmai pentru că tarifele practicate nu fuseseră aprobate de către Consiliul Local (după cum a stabilit un control al Curții de Conturi).

În aceste condiții, la facturile emise s-au adunat penalități a căror valoare totală a ajuns astfel la 3.535.775,88 lei. Până la sfârșitul mandatului de primar al lui Ovidiu Hada, aceste penalități nu au fost plătite, însă facturile da!

Firma familiei Hărău a acționat în instanță administrația din Hunedoara în trei cauze. Din soluțiile pronunțate de judecători în anul 2012 rezultă că Primăria Hunedoara a plătit cu întârziere facturile, dar le-a plătit! Chiar și în aceste condiții, PROSERV a insistat să încaseze și penalitățile. Instanța a dat câștig de cauză firmei Proserv SA.

Aceasta a continuat să lucreze cu Primăria, deși putea foarte bine să renunțe la un contract „păgubos”. Ba, mai mult, în data de 30 mai 2012, la propunerea viceprimarului de atunci al Hunedoarei, Robert Dan (PNL, care avea atribuții de primar interimar), Consiliul Local aprobă prin HCL 112/2012, cu votul a 16 consilieri, prelungirea duratei contractului cu jumătate din durata inițială, respectiv de la 01.03.2014 până la 01.03.2018. Și aceasta în condițiile în care SC Proserv SA cerea să i se plătească penalități și majorări de întârziere de 1 milion de dolari (la cursul de schimb de atunci). Nimic nelegal. Doar că, aflată în aceeași situație,  Luxten Lighting Company, firmă de la București, a iertat, în 2012, Hunedoara de plata a 1,5 milioane de lei.

Viorel Arion (PDL) a câștigat alegerile pentru funcția de primar în anul 2012. Încă Eleonora Carmen Hărău era un simplu membru PSD, care avea un contract cu Primăria municipiului Hunedoara. Doar că a venit toamna anului 2012 și Eleonora Carmen Hărău a decis să candideze pentru Camera Deputaților. Și a ales să treacă de la PSD (partidul în care a stat 12 ani) la PNL – pentru că doar așa putea să candideze în Colegiul nr. 7 Hunedoara. La vremea respectivă PSD și PNL erau în alianță în USL, și locul de la Hunedoara a revenit PNL în dauna PSD, la pachet cu candidata Eleonora Carmen Hărău.

Transferată la PNL, Eleonora Carmen Hărău a câștigat alegerile și a devenit parlamentar. Din acel moment, ea reprezenta municipiul Hunedoara în Camera Deputaților, dar era și acționar la firma care asigura salubrizarea localității ce compunea colegiul său electoral. De ce s-a grăbit să semneze prelungirea contractului cu încă 4 ani, cu 2 ani înainte de expirarea lui? Relațiile cu Arion erau excelente, primarul punându-și finul, pe Nicușor Ștefan, să o contracandideze pe Hărău, așa încât aceasta să fie sigură că va obține o victorie categorică.

Mai apoi, Viorel Arion, ajutat de o OUG a Guvernului Ponta, ia un împrumut pe 5 ani, cu o dobândă de 5,25 la sută pe an și plătește cele 3,5 milioane de lei către Proserv.

Hărău și-a terminat mandatul de deputat și a ajuns senator, deși concetățenii săi i-au dat 3.853 de voturi față de 18.344 câte a avut în decembrie 2012. În septembrie 2016, Proserv a cerut majorarea tarifelor, dar Consiliul Local a votat împotrivă, pentru creștere votând doar consilierii locali ai PNL, colegii de partid ai senatorului. În 2017, firma Proserv a cerut în două rânduri ca tarifele pe care le practica să fie majorate. Mai mult, în plenul Consiliului Local Hunedoara, reprezentanta Proserv a amenințat voalat că dacă tarifele nu vor crește, firma va renunța la contract. Aleșii locali au votat pentru și tarifele au crescut.

Din 2006 până azi, firma senatorului Eleonora Carmen Hărău a încasat aproximativ 15 milioane de euro din acest contract.

2 răspunsuri

  1. Sa te duci sa plantezi panselute in fata Parlamentului sa iti plateasca Bucurestiul contractele nesimtite si nemuncite! Jeguri de oameni care se folosesc de politica pentru a obtine influenta apoi fura cu nemiluita din viesteria statului. Asta faceti voi acum in Guvern si Parlament si la fel veti face pana cand vom intra peste voi si va vom arata cum se facea pe vremuri, legea in Romania si cum erau tratati tradatorii de neam !

  2. Pingback: Lecție de politică: AȘA SE DISTRUGE UN PARTID! - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus