Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat Regulamentul de funcționare a parcării publice din Piața Unirii.

Dezbaterea privind acest proiect nu a fost lipsită de momente tensionate generate de propunerea controversată a consilierului local PSD, Luminița Hurgoiu. Aceasta a venit cu ideea ca angajații școlilor, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai instituțiilor publice din zonă să beneficieze de o reducere.

Propunerea a stârnit un val de critici atât din partea unor consilieri locali – care au arătat că astfel ceilalți cetățeni ar fi discriminați, dar și a reprezentanților presei și societății civile prezenți la ședința extraordinară de vineri.

După ce a fost ținta unui tir de critici, Luminița Hurgoiu a renunțat la a propune un amendament în acest sens, însă a dat de înțeles că va reveni asupra acestui subiect în ședința ordinară de săptămâna viitoare.

Potrivit proiectului adoptat în forma propusă de primar, deja pensionarii peste 65 de ani, veteranii de război, revoluționarii atestați în condițiile legii, elevii și studenții, angajații Primăriei Deva și ai serviciilor subordonate beneficiază de o reducere de 50%. Autovehiculele persoanelor cu handicap vor putea staționa în baza unui abonament gratuit.

Reguli în parcarea din Piața Unirii                

În parcare, accesul va fi permis numai autovehiculelor fără remorcă, cu masa maximă autorizată de 2.500 kg. Accesul în parcare se va face printr-un sistem de acces cu barieră pe bază de jetoane/cartele. Pe baza acestora, la ieșirea dein parcare se va face taxarea.

În ceea ce privește tarifele pe care le vor achita cei care vor să-și lase mașinile în parcarea din Piața Uniri, Consiliul Local stabilește că primele 15 minute vor fi gratuite după care, primele două ore se taxează cu 1 leu/oră. După cele două ore de staționare, tariful scade la 0,5 lei/oră.

Prețul unui abonament va fi stabilit în cuantum de 60 de lei pe lună. În cazul pierderii tichetului de parcare sau a abonamentului, taxa este de 25 de lei.

Vor fi exceptate de la plata taxelor motoretele, motocicletele, bicicletele, precum și autovehiculele aparținând unor instituții sau persoane fizice, atunci când este necesară parcarea în situații de urgență.

Staționarea sau parcarea fără a achita taxele prevăzute în regulament se va sancționa cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Parcarea care dispune de 165 de locuri va funcționa în regim de autotaxare între orele 0-24, în fiecare zi a săptămânii.

Lucrările la amenajarea parcării au costat municipalitatea 900.000 de lei și au fost finalizate în decembrie 2016.

Terenul în suprafață de 4.200 de metri pătrați unde a fost amenajată parcarea este situat între două locații cunoscute, Ceapa Roșie și Fischer’s Pub, și a fost închiriat de municipalitate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 265/2015 la prețul de 23.100 euro/an pentru o perioadă de 25 de ani.

 

2 răspunsuri

  1. Iar nu suntem toti egali? Daca platim toti impozite, atunci sa fim tratati la fel. Masina presupune si cheltuiala. Daca nu aveti 2 lei pe zi, in cazul unui abonament, atunci lasati masina acasa! Dar asa se intampla cand nu mai vezi pe unde calci si te rupi de oameni!

  2. @Ela,Nu e paradox ci e o neintelegere. IT-stii sint timplari, zidari, faiantari. Constructia o concepe arhitectul, cel care analizeaza si decide functionalitatea, care anticipeaza si noi functii pe care clientul nici nu le viseaza etc. De exemplu, conceptul modernizarii (sau digitalizarii) fiscului suedez e facuta de o echipa de specialisti in interactiune (nu IT-sti) de la Universitatea din Uppsala. Tot unul dintre ei a fost ales sa fie “general in comisia de digitalizare a guvernului suedez. Deci nu IT-stii ci cineva care isi asuma rolul de arhitect. Este adevarat ca si ei sint implicati si ajung experti in administratie, dar domeniul disciplinar e pe un nivel superior. P.S. De unde stim ca avem IT-sti exceptionali?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus