Fostul prim-ministru s-a născut în 7 decembrie 1884 în localitatea hunedoreană Băcia.

Dr. Petru Groza a fost un avocat și om politic român interbelic și după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952.

A fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție asimilată celei de șef al statului, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958.

La 6 martie 1945 a fost impus în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși Groza a mimat apartenența la un partid propriu, în fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova. Întrucât guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, regele Mihai i-a cerut, în august 1945, demisia. Când Groza a refuzat – fapt unic în istoria regalității în România – regele a intrat în așa-numita grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional.

Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat primele procese politice din România, fraudarea alegerilor din 1946 și lichidarea opoziției, suprapunându-se procesului de acaparare a puterii politice de către comuniști. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forțat pe regele Mihai să abdice, în cursul aceleiași zile proclamând, în mod ilegal și neconstituțional, în parlament, republica populară.

Petru Groza a decedat pe 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani, răpus de cancer. A fost înhumat inițial la Cimitirul Ghencea-Militar, iar, ulterior, a fost depus în mausoleul din fosta Piață a Libertății din Capitală.

Urna cu rămășițele pământești se află în cavoul familiei din cimitirul de la Băcia, localitatea în care s-a născut și a copilărit.

Sursa: wikipedia

2 răspunsuri

 1. accredit_ro@yahoo.com' O piedica in calea uitarii spune:

  Cine uita, nu merita….
  Cam cati oameni au fost asasimati in puscariile comuniste sub mandatul Petru Groza ?
  Nu de alta dar ca sa stim tot ce-i datoram….

 2. accredit_ro@yahoo.com' Veti cunoste Adevarul si Adevarul va va face liberi ! spune:

  In zilele in care ne reculegem pentru pierdera Regelui Mihai, restituirea adevarului istoric este de mai necesara ca oricand…..
  Petru Groza om politic ? Pardon !…. Un sinistru executant al ordinelor lui I.V. Stalin, unul dintre personajele cheie care l-au obligat prin santaj pe Regele Mihai sa abdice….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus