Pe tot parcursul acestui an, Hunedoara Liberă vă prezintă personalități hunedorene care au avut un rol în înfăptuirea Marii Uniri, evenimente din 1918 sau documente importante, fotografii din anul în care România a devenit MARE.

Pe tot parcursul acestui an, Hunedoara Liberă vă prezintă personalități hunedorene care au avut un rol în înfăptuirea Marii Uniri, evenimente din 1918 sau documente importante, fotografii din anul în care România a devenit MARE.

Dr. Gheorghe Dănilă a fost unul dintre membrii Comitetului Executiv al Consiliului Național Român de la Hunedoara. A fost fiul primarului George Dănilă, care stat în fruntea Hunedoarei timp de 40 de ani și a avut 4 copii: doi băieți și două fete: Constanţa (1875 – 1931), Victoria (1879 – 1955), Liviu (1881 – 1885) și Gheorghe (1883 – 1937). Fetele s-au născut oarbe, iar unul dintre băieți a trăit doar 4 ani.

În schimb, Gheorghe, în unele documente – George, născut în 1883, a fost unul dintre intelectualii de seamă ai Hunedoarei. Și în cazul său, documentele sunt destul de puține, dar totuși ne lămuresc asupra faptului el a participat activ la lupta pentru unire a Transilvaniei cu România. Potrivit istoricului Ioachim Lazăr, Gheorghe/George Dănilă a urmat studii de Drept la Budapesta. A avut și doctorat în Drept.

Documente păstrate în Arhivele Naționale arată că în calitate de membru al Comitetului Executiv al Consiliului Național Român (CNR) participă în 25 noiembrie 1918 la înlocuirea primarului Ștefan Imre și la predarea oficiului Primăriei lui Teofil Tulea, în prezența președintele Sfatului (n. red.: Consiliului) George Dubleșiu și alături de Valer Bejan (directorul Băncii „Corvineana”), Simion Chirca și Nicolae Muntean. Tot atunci a asistat la depunerea jurământului de primar de către Teofil Tulea. Este consemnat în documente ca doctor Gheorghe/George Dănilă, semn că obținuse acest titlu până în 1918.

De asemenea, documentele arată că era sublocotenent în rezervă și a făcut parte din Garda Națională Română din Hunedoara, fiind adjunctul comandantului Victor Mușa (n. red.: gărzile au fost înființate către sfârșitul lunii octombrie 1918 pentru că pe teritoriul întregului Imperiu Austro – Ungar pentru că administrația își încetase activitatea. În plus, distrugerile și pagubele provocate de război aduseseră populația într-o stare gravă. Gărzile asigurau ordinea și siguranța publică).

Numele său mai este consemnat și printre hunedorenii care au participat, în data de 9 ianuarie 1919, la instalarea prefectului român Toma Vasinca. Dr. Gheorghe/George Dănilă, dr. Gheorghe Dubleșiu, dr. Ioan Popoviciu și primarul Teofil Tulea au alcătuit delegația hunedoreană.

Am reușit să găsim și niște fotografii ale sale, datorită strănepoatei sale, Lucia Bunescu, căreia îi mulțumim.

Potrivit acesteia, dr. Gheorghe Dănilă a fost membru al Partidului Național Român. A fost unul dintre intelectualii de vază ai orașului.

gheorghe danila (5)

S-a căsătorit cu Nina Ilasievici, decorată de către Regele Ferdinand cu Ordinul „Crucea Regina Maria”, clasa a III-a, pentru „devotamentul cu care a îngrijit răniții și bolnavii Armatei Române, aflători în spitalele din Brașov, în cursul lunilor septembrie și octombrie 1916”.

gheorghe danila (1)

Cei doi s-au căsătorit după 1918, iar în 1921 s-a născut unica lor fiică, Georgeta.

gheorghe danila (4) gheorghe danila (3)

Dr. Gheorghe/George Dănilă a fost notar în Hunedoara până la sfârșitul vieții sale, în 1937, când a murit de scarlatină. Este înmormântat la Hunedoara, alături soția sa, de părinții și frații săi.

 

sursa foto: Lucia Bunescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus