Drăgan Muntean s-a născut în 18 aprilie 1955, în satul Poieniţa Voinii, comuna Bunila din judeţul Hunedoara.

În satul sau natal, Poeniţa Voinii, a efectuat Şcoala primară cl. I-IV, după care mama sa, Valeria, dorind ca feciorul sau al doilea, să ajungă învăţător în sat, l-a dat la „şcoli” la Deva, unde în perioada 1966-1970 a urmat cursurile Şcolii de Muzică, după care în perioada 1970-1975 a frecventat şi a absolvit „Şcoala Normală „Sabin Drăgoi”.

În timpul cât a frecventat cursurile liceului pedagogic (1970-1975) a început să-şi perfecţioneze pregătirea artistică fiind dirijorul orchestrei de muzică populară a şcolii, iar în acelaşi timp a fost membru al ansamblului „Pădureanca” al judeţului Hunedoara şi „Silvana” al Casei de Cultură Deva. După terminarea liceului a lucrat că învăţător în satul Bretelin, comuna Veţel (1977-1979), iar în perioada 1979-1988 la Şcoala Generală nr. 6 din Deva, după care a ajuns profesor la Şcoala Populară de Artă din localitate (1988-1992).

În anul 1992 a intrat în cadrele Inspectoratului Judeţean de Poliţia Hunedoara-Deva, devenind un colaborator constant şi de baza al Ansamblului „Ciocârlia” al Ministerului de Interne, iar din anul 1997 a fost şi directorul acestui ansamblu, până în anul 2000 când a revenit la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara – Deva în funcţia de şef al Biroului de Cultură, Educaţie şi Tradiţii, având gradul de locotenent-colonel. În această perioada a urmat şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, specialitatea Ştiinţe juridice, pe care a absolvit-o în anul 1998.

Drăgan Muntean a învăţat să cânte la fluier şi taragot, iar la vârsta de 11 ani, a debutat pe scenă la concursul „Dialog pe aceiaşi scenă” între comunele Bunila şi Cerbăl. Debutul în lumea mare a artei l-a realizat în anul 1972 când a devenit laureat al Festivalului „Voci tinere” la fel şi prin participarea la „emisiuni concurs” la Televiziunea Română. În anul 1986 a obţinut punctajul maxim la concursul „Floarea din grădină”, după care a devenit colaborator permanent al Televiziunii Române, al celor teritoriale, de la Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, precum şi la Radio.

Dragostea pentru pământul strămoşesc, pentru cântecul şi jocul pădurenilor a fost exprimată cu multă pricepere şi pasiune de artistul Drăgan Muntean în multe ocazii din care amintim: „Trebuie să ştiţi că Ţara Pădurenilor s-a suprapus peste o vatra dacică şi însuşi modul lor de viaţă, este la fel încă în multe repere, că cel al strămoşilor noştri, din cât de puţin ştim noi despre ei din istorie. Tata a fost la Roma şi s-a uitat cu atenţie la Columna lui Traian, atât la coafură, cât şi la costumul dacilor, la femei şi la bărbaţi, care sunt aproape identice cu cele ale pădurenilor de astăzi. Femeile dace aveau la fel fustă, opregele, cămaşă cu şorţ, iar coafură era exact cea pe care pădurencele şi-o fac şi în ziua de astăzi de multe ori cu apă şi zahăr, apretandu-şi părul. Deasupra sprâncenelor îşi fac nişte bucle lipite de frunte, ca nişte melcişori şi poartă coadele împletite, iar bărbaţii de pe la noi au purtat până încoace, părul lung şi căciulă pe cap”.

Sărbătoarea Pădurenilor, din sufletul lui Drăgan Muntean 

Drăgan Muntean fiind un mare „sufletist” a susţinut folclorul autentic şi mai ales cel din zona Pădurenilor, iar cu eforturi deosebite a reuşit să „împământenească” la Poeniţa Voinii „Sărbătoarea pădurenilor” care se organizează anual. În acest fel cântecele lui, ale pădurenilor din Poiana Ruscă vor rămâne ani şi ani în continuare, amintindu-ne de „omul de omenie”, Drăgan Muntean. În acelaşi timp, în casa părintească de la Poeniţa Voinii a organizat un muzeu, în care a adunat amintirile materiale şi spirituale ale pădurenilor.

Pentru activitatea şi realizările sale deosebite Drăgan Muntean a fost onorat cu diferite distincţii, printre care a primit şi titlul de Cetăţean de onoare a municipiului Deva.

La 12 aprilie 2002, în timp ce se întorcea de la noua casă construită la Leşnic, ducându-şi căţelul bolnav la doctor la Deva, a suferit un acident vascular cerebral, iar la 20 aprilie, inima a încetat să mai bată (internat fiind la Spitalul Târgu Mureş), după ce cu două zile înainte (18 aprilie) împlinise doar 47 ani. Drăgan Muntean a fost înmormântat în cimitirul din satul Leşnic. 

articol de Ec. Ioan Strajan (fragmente) preluat din revista DACOROMANIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus