Ne-am obișnuit să trăim în orașe mici, într-un județ chinuit, dar în comunități decente, respectabile, cu oameni buni. Unii dintre noi am trecut peste complexul de inferioritate și nu ne mai uităm cu atâta jind la marile centre economice și universitare ale țării. Și chiar dacă o mai facem, vremurile ne permit acum să călătorim ceva mai ușor între orașe. Trăim pe măsura locurilor în care ne-am stabilit.

Cei care au vrut, au plecat, ceilalți am rămas, dar nu ca cetățeni de categorie inferioară. Nu de această părere par a fi și aleșii noștri care, spre suprinderea mea, continuă să ne trateze ca pe niște capre ținute în țarc, care nu știu decât să rumege și să dea lapte.

Politicienii care ne conduc la nivel local s-au obișnuit să „bifeze” realizări ridicole. Inaugurează spitale care sunt și acum închise, taie panglici la investiții care au îmbătrânit odată cu noi, își fac poze cu marcaje rutiere și le trec la „reușite”, fac conferințe de presă în parcări proaspăt asfaltate și așa mai departe. Cu alte cuvinte, fac din rahat bici în lipsă de altceva.

Nivelul la care coboară ideea de „reușită administrativă” este atât de jos încât se așteaptă ca populimea să aplaude atunci când se taie iarba, când se tund boscheții, când se văruiesc bordurile sau când se toarnă o lopată de asfalt prin te miri ce groapă.

E ca și cum, acasă, ne-am felicita unii pe alții că ștergem praful, că dăm cu aspiratorul sau curățăm chiuveta după ce o folosim.

Nu cred că ne consideră idioți, cred că ne desconsideră.

Decența, domnilor aleși, constă mai ales în respectul pe care îl manifestați față de cetățeni „în orice calitate” ați fi. Or, demonstrați, în fiecare zi, că nu conteniți să ne insultați inteligența cu mărunțișurile care vă fac să vă priviți în oglindă și să vă spuneți satisfăcuți: „Mândru mi-s!”

3 răspunsuri

  1. Daca am permis sa fim condusi de astfel de indivizi, asta meritam!
    Personaje de tipul asta nu stiu, nu inteleg notiunea de a respecta, ei nu se respecta nici pe sine. Fara educatie, fara cultura, lipsiti total de onestitate, au avut un singur scop, sa acumuleze(material) cat mai mult prin orice mijloace chiar saracindu-i pe ceilalti, chiar punand in pericol vietile altora.Cum poate fi un individ respectuos cand se deda la astfel de lucruri?

  2. Doamne câta dreptate e in acest articol și ce folos Nimeni nu întreabă de competentă și responsabilitate Ion Pribeagu a scris poezia Oda …. va rog sa o citiți

  3. Da ! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus