În loc să cumpere produse din carne, ouă şi lactate direct de la producători, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a achiziţionat alimentele de la intermediari.

Timp de trei ani, DGASPC Hunedoara a achiziţionat alimente în valoare de aproximativ 2 milioane de lei de la trei societăți comerciale. Ciudat este că toate trei erau firme intermediare, niciuna nefiind producătoare directă.

DGASPC îşi face achiziţiile la alimentară

SC LECONFEX SRL Deva este o societate comercială specializată în comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, un fel de alimentară în care găseşti cam tot ce ai nevoie în casă. Ca orice comerciant care se respectă, societatea aplică adaosul comercial la produsele pe care le oferă clienţilor, ceea ce înseamnă că preţurile practicate sunt mai mari decât cele ale producătorului.

Cu toate acestea, firma este singura care a obţinut contracte de furnizor de produse alimentare pentru DGAPSC Hunedoara.

Astfel, în perioada 2012-2014, DGASPC Hunedoara a încheiat mai multe acorduri cadru pentru achiziţia de produse alimentare: smântână, lapte, iaurt, preparate din carne, pateu şi conserve de alimente. Valoarea totală a acestor contracte depăşeşte 1,5 milioane de lei.

Altă firmă, acelaşi administrator

Mai mult, Direcţia a achiziţionat ouă de la o societate care are acelaşi administrator ca şi precedenta: SC EUROGRUP BOGDAN SRL. Societatea are ca obiect principal de activiate “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe administrator să intermedieze achiziţia de ouă în valoare de 158.167 lei în perioada 2012-2014. De fapt, administratorul era în 2012 şi singurul angajat al societăţii. În 2013, numărul angajaţilor s-a dublat: erau 2. Sediul societăţii este într-un apartament din cartierul Gojdu din Deva.

Este cel puțin curios cum de conducerea DGASPC s-a orientat către un intermediar de vreme ce în județul Hunedoara sunt firme producătoare, atât în domeniul carmangeriei, cât şi al produselor lactate.

Fosta şefă a DGASPC: “Nu au fost alte firme interesate”

Fostul director general al DGASPC Hunedoara, Viorica Popescu susține că nu ştie cine sunt firmele care au furnizat alimentele, dar că cele care au obţinut contractele au fost singurele care au participat la procedura de achiziţie directă.

“Achiziţia se făcea tot pe SEAP, chiar dacă era achiziţie directă. Nu se prezenta nimeni. Nu le convenea faptul că trebuia să facă şi transportul alimentelor, pentru ei era un cost foarte mare probabil”, a declarat Viorica Popescu pentru Hunedoara Liberă.ro.

Culmea, pentru intermediari însă, costurile nu erau la fel de mari din moment ce şi-au permis să onoreze şi această obligaţie din caietul de sarcini, de a distribui produsele direct la destinaţie.

În activitatea de achiziţii publice directe a DGASPC Hunedoara mai există o societate de la care au fost achiziţionate produse lactate, alimente şi conserve: SC FINELOR PRESTCOM SRL, tot un intermediar. Către această societate au fost făcute plăţi în valoare de peste 330.000 de lei în perioada 2012-2014.

Dintr-un calcul simplu rezultă că, DGASPC Hunedoara a cheltuit pentru achiziţia de alimente în ultimii trei ani aproape 20 de miliarde de lei vechi cumpărând produse de la intermediari. 

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Un răspuns

  1. Asta si cu partenerii ei de “afaceri” jegoase ar trebui trasa in teapa langa “modelul” ei in viata, MOLOT!
    La fel si “matroana” aia de la LECONFEX. Alta care s-a imbogatit si i-a imbogatit si pe altii prin returnarea unei parti din sumele incasate de la institutiile publice prin tot felul de contracte nelegale.
    Nu e DGASPC-ul singura institutie care a cumparat marfa expirata de la LECONFEX.
    LECONFEX livreaza orice: alimente expirate, halate, lenjerie, etc…., toate doar la institutii publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus