Este cea mai veche pisanie de la o biserică românească

Din 2 octombrie 1409 este datată cea mai veche pisanie de la o biserică românească și anume, pisania de la biserica cu hramul Sfântul Gheorghe din Streisângeorgiu, de lângă orașul Călan, din județul Hunedoara. Pisania este o inscripție sculptată sau pictată deasupra ușii principale a unei biserici, în care sunt consemnate datele privind hramul, ctitorul biserici, meșterul și data ridicării lăcașului. Termenul provine din limba slavonă și numeroase biserici și mănăstiri de la noi din țară au pisania scrisă în alfabetul chirilic, alfabet folosit în Evul Mediu de către slujitorii bisericii ortodoxe din Transilvania.

Textul inscripției în limba slavonă a pisaniei biserici din Streisângeorgiu este datată în ziua de 2 octombrie 1409 și în această inscripție este menționat anul 1314, anul în care s-au terminat lucrările de construcție ale sfântului lăcaș „ce a fost construit din porunca cneazului Balea întru ajutorul, mântuirea și iertarea păcatelor lui, dar și a popii Naneș și ale lui Teofil zugravul, cel care a refăcut pictura”. De altfel, biserica ortodoxă din Streisângeorgiu construită în stilul romanic, este una din cele mai vechi construcții medievale din România, datată și păstrată în funcțiune neîntrerupt din Epoca Medievală și până în ziua de astăzi.

Nu numai vechimea bisericii este impresionantă, ci și arhitectura ei care este foarte bine conservată, biserica fiind una dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură medievală romanică din sud-estul Europei. La interior pictura murală se păstrează din trei etape succesive, respectiv cea inițială din 1313-1314, apoi pictura realizată în anul 1409 de meşterul Teofil și pictura realizată în anul 1743, an în care bisericii i s-a adăugat o tindă pe latura de vest, care a fost însă demolată în urma restaurărilor din anii 1970.

Sursa: Lecția de istorie, prof. Viorel Guțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus