PSD a câștigat alegerile locale și parlamentare în județ și s-a înscăunat în fruntea bucatelor. PNL a pierdut puterea și a intrat după 12 ani în opoziție. USR încă nu există la nivel județean, ALDE nu înseamnă nimic în județ, la fel și PMP, iar PSRo e doar o „gașcă” în Deva. Așa arată situația partidelor la începutul anului 2017, în județul Hunedoara.

PSD – pericolul stăpânului absolut

Partidul Social Democrat este stăpânul județului. Cu 6 parlamentari din 9, cu toată conducerea Consiliului Județean, cu 35 de primari din 69, PSD conduce tot. Tocmai acesta va fi pericolul cel mai mare pentru PSD. Cât de curând, numărul membrilor de partid va crește, în jurul liderilor se vor forma „găști de adulatori” care se vor strădui să le susure la urechi ce își vor dori să audă, pentru că interesele sunt multe, iar „cașcavalul” e la PSD. În plus, indiferent care este părerea alegătorilor despre Laurențiu Nistor, nu poate fi negat faptul că acesta a reușit să țină frâiele PSD, astfel încât partidul să câștige la pas localele și parlamentarele de anul trecut. Rămâne de văzut dacă acum va mai putea să coordoneze de la București un mamut care abia a dat de gustul puterii.

Pericolul cel mai mare pentru PSD Hunedoara este ca în interiorul organizației să înceapă să se formeze mai mulți poli de putere. Apoi, dacă Guvernul eșuează și nu va reuși să își țină parte din promisiuni, greșelile le vor deconta primarii PSD. În sfârșit, pentru că au funcții în administrația locală, liderii PSD vor fi învinuiți că nu sunt în stare să aducă fonduri și locuri de muncă în localitățile pe care le conduc.

PNL – cuvânt de ordine – reconstrucția!

PNL Hunedoara a ieșit din 2016 în perfuzii, după ce a primit două lovituri năpraznice – un eșec la locale și unul la parlamentare. Cu 32 de primari și cu doar doi parlamentari, PNL Hunedoara este în acest moment un partid care aproape că nu mai există în județ. În câteva săptămâni la PNL se vor organiza alegeri în toate organizațiile locale și, mai apoi, în cea județeană.

Dacă aceia care au pierdut alegerile nu se vor retrage, dacă Eleonora Carmen Hărău și Florin Roman vor continua să joace roluri importante în organizație și dacă în PNL nu vor apărea lideri care să reconstruiască din temelii organizațiile, atunci liberalii riscă să rămână mulți ani în opoziție.

USR – organizația care nu există

Deși a obținut câteva mii de voturi la parlamentare, Uniunea Salvați România nu există la nivel de județ. De aceea, important ar fi ca acest partid, care e acum parlamentar, să înceapă să-și construiască filiale, mai ales în orașe și municipii și să își găsească pentru început lideri.

CITEȘTE ȘI: Politica hunedoreană, încotro?

ALDE – partidul cu un deputat

ALDE nu există în județul Hunedoara, e doar o trupă în jurul lui Mircea Moloț. Are un primar și un deputat, ce a prins mandatul la redistribuire. În măsura în care PSD va dori să dea ceva posturi și pentru ALDE, atunci câțiva liberali vor fugi în trupa lui Moloț. În rest, ALDE va exista atât timp cât la nivel central PSD va avea nevoie de o balama.

PMP – dependent de Băsescu

În județul Hunedoara, PMP nu a reușit să treacă de pragul electoral, așa că practic nu mai există. Cu puțini membri, PMP va supraviețui doar cât timp Traian Băsescu va mai însemna ceva pe scena politică românească. Vom vedea dacă în 2017 PMP va reuși să își închege niște filiale în județ.

PSRo – gașca de la Deva

PSRo e istorie la nivel național. La nivel de județ e zero. Există doar la Deva, unde e, de fapt, o gașcă în jurul primarului Mircia Muntean. Probabil că în 2017, partidul lui Mircea Geoană fie va fuziona cu altă formațiune politică, fie se va desființa.

UDMR își vede de-ale sale

UDMR a căzut iar în picioare după ce a semnat protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE. Așa că oamenii puși de UDMR în diverse posturi în județ și le vor păstra. De asemenea, UDMR va continua să se adreseze etnicilor maghiari din județ.

În loc de concluzie: Nu e exclus să asistăm la trădări, schimbări de lideri sau transferuri spectaculoase de la un partid la altul. De regulă, în anul de după alegeri e liniște pe scena politică. Poate că realitatea ne va contrazice.

Un răspuns

  1. Pingback: Politica hunedoreană, încotro? - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus