Pare că încă nimeni nu s-a trezit din aburul sărbătorilor de iarnă.

2018 este an pre-electoral (în 2019 vom fi chemați la urne să ne desemnăm europarlamentarii și, mai apoi, președintele). Practic, acum partidele ar avea timp să se organizeze, să se reinventeze.

Suntem în Anul Centenarului, aproape de mijlocul lunii februarie, și încă nicio formațiune politică din județ nu a fost în stare să organizeze un eveniment dedicat celor 100 de ani ai României. Pare că încă nimeni nu s-a trezit din aburul sărbătorilor de iarnă.

PSD Hunedoara a reușit în premieră, după anul 2000, să prindă un post de ministru în al treilea Guvern al României din ultimul an. Ministerul pentru Românii de pretutindeni este o răsplată târzie a PSD pentru organizația Hunedoara a acestei formațiuni politice, care a câștigat la scor trei din ultimele 4 bătălii electorale. Paradoxal, PSD Hunedoara a prins un post de ministru după ce a pierdut la mare diferență bătălia pentru Primăria Deva, chiar cu Natalia Intotero ca președinte interimar al social – democraților din reședința de județ.

O altă victorie a PSD Hunedoara ar părea că este la nivel național desemnarea senatorului Viorel Sălan drept președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru clarificarea aspectelor ce țin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Aceasta e comisia în care poți foarte ușor să te sinucizi politic, deci pe Viorel Sălan nu-l așteaptă vremuri prea bune.

Pe de altă parte, PSD are de reorganizat filiala Deva, iar până acum nimeni nu pare interesat să preia frâiele acesteia. Mai mult, încă nu e clar ce va face PSD în Consiliul Local Deva. Cu 6 consilieri, PSD ar fi putut pune niște condiții noului primar al Devei, însă aleșii locali au decis să absenteze de la o ședință în care puteau să joace un rol decisiv în relația cu Florin Oancea. Lipsind de la ședința în care primarul a cerut schimbarea viceprimarilor, social – democrații i-au dat ocazia lui Oancea să înceapă să se victimizeze, adică exact tipul de abordare care va prinde la alegători. Deocamdată, la Deva, în meciul Oancea – PSD e 1 la 0 pentru primar.

Nici la nivelul Consiliului Județean, PSD nu pare să se adune. Deși are majoritate – 18 consilieri față de PNL cu 15, PSD nu reușește să explice opiniei publice exact ce face cu proiectele moștenite sau de ce ia anume decizii.

În localitățile în care PSD are primari, activitatea politică se confundă cu cea din administrație. Dacă primarii au rezultate, și formațiunea politică din care aceștia fac parte este avantajată. Acest lucru este valabil pentru PSD (35), PNL (33) și ALDE (la Geoagiu), cele 3 formațiuni politice care au primari în județul Hunedoara.

La PNL situația nu este mai bună decât la PSD. Singura victorie pe care formațiunea politică a înregistrat-o din iunie 2016 și până în prezent e cea din noiembrie 2017, de la Deva. În rest, PNL Hunedoara nu pare să știe să facă opoziție. De fapt, și organizația din Hunedoara se comportă exact ca la nivel național, haotic adică. La Deva, încă nu e clar ce alianțe va încerca să facă. La Hunedoara, opoziția liberalilor e de tot râsul, PNL contrazicându-și și propriile decizii. La Petroșani, PNL și PSD joacă în aceeași horă, deci nu e nevoie de opoziție. La Călan și Hațeg – nimic nou sub soare, în timp ce în celelalte localități urbane PNL parcă a și dispărut, abia ce mai mișcă în Orăștie și acolo mai mult în mediul online.

ALDE e ca și inexistent. La Geoagiu partidul e primarul, iar în rest, noapte bună!

UDMR continuă să-și vadă de propriul electorat. La Deva și-a lămurit deja relația cu actualul primar, iar la instituții și deconcentrate și-a păstrat oamenii în funcții. Nici nu are nevoie de mai mult.

PMP e la pământ și în județ ca și la nivel național.

USR a reușit în ultimele săptămâni să-și facă filială la Deva și lucrează la cele din Valea Jiului. Surse din partid spun că au refuzat câteva zeci de cereri de înscriere în Uniunea Salvați România pentru că persoanele care voiau să se înscrie în USR nu se încadrează în criteriile impuse pentru a fi primite în această formațiune politică.

ProRomânia se laudă cu persoanele pe care le-au primit în partid și cam atât.

Având în vedere câte greșeli a făcut PSD în anul în care s-a scurs de când e la guvernare, opoziția putea să se unească și să participe la acțiuni comune și în județ. În schimb, nu am văzut până acum nici măcar o banală conferință de presă în care vreun partid de opoziție să anunțe că strânge fonduri să organizeze un eveniment dedicat Anului Centenarului. Ce speranțe să avem că vreun partid va încerca să facă politică de-a adevăratelea în județ?

2018 e anul în care partidele se pot reinventa, dar cu cine?!

Un răspuns

  1. Reinventare cu aceleasi FOSILE?RAHAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus