În calendarul popular ziua de 23 decembrie este cunoscută sub denumirile de preziua Ajunului și ajunul Ajunului.

De asemenea, preziua Ajunului este cunoscută și ca ziua în care încep obiceiurile și tradițiile de Crăciun.

Pe 23 decembrie, gospodinele pregătesc o masă pentru sufletele morților cu alimente de post (grâu fiert, turtă, pâine, fasole bătută). După sfințirea mesei de către preot, în dimineața zilei de 24 decembrie alimentele vor fi oferite membrilor familiei, dar și vecinilor.

Totodată, în seara de 23 spre 24 decembrie, copiii merge la colindat cu “Moș Ajunul” și “Nețalușul”. Aceștia strigă pe la casele gospodarilor “Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați?”, iar stăpânii caselor le dau covrigi, mere, nuci sau bani. Colindătorii sunt considerați aducători de noroc.

DCNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus