La 24 martie este celebrată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr în încălcările grave ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor, potrivit www.un.org.

Această zi a fost instituită pentru a aduce un omagiu memoriei monseniorului Oscar Arnulfo Romero, care a fost asasinat în 1980. Monseniorul Romero a fost un activist important în denunţarea încălcărilor grave ale drepturilor omului a celor mai vulnerabile persoane în El Salvador.

Scopul marcării acestei zile vizează: omagierea memoriei victimelor care s-au confruntat cu grave încălcări ale drepturilor omului şi pentru promovarea dreptului la adevăr şi justiţie; aduce, de asemenea, recunoştinţă celor care şi-au dedicat viaţa şi celor care şi-au sacrificat viaţa în eforturile de promovare şi protejare a drepturilor omului pentru toţi cetăţenii. Prin această zi se urmăreşte, deopotrivă, munca extraordinară şi valorile promovare de arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero din El Salvador, care a denunţat, în repetate rânduri, încălcările drepturilor omului a celor mai vulnerabile populaţii şi a apărat principiile de protejare a vieţii, de promovare a demnităţii umane şi de opoziţie faţă de toate formele de violenţă, indică www.un.org.

La 21 decembrie 2010, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 24 martie drept ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcările grave ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor.

În cadrul unui studiu desfăşurat, în 2006, de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, s-a concluzionat faptul că dreptul pentru adevăr privind gravele încălcări ale drepturilor omului şi nerespectarea flagrantă a prevederilor legale privind drepturile omului reprezintă un drept autonom şi inalienabil, conexat cu datoria şi obligativitatea statelor de a proteja şi garanta drepturile omului pentru desfăşurarea unor investigaţii eficiente şi pentru garantarea unor soluţii eficiente. Acelaşi document evidenţiază faptul că dreptul la adevăr implică cunoaşterea deplină şi completă a evenimentelor care s-au derulat, a circumstanţelor specifice, şi a celor care au fost implicaţi în modul în care s-a petrecut încălcarea respectivă, precum şi motivaţiile care au condus la aceasta.

Într-un raport din anul 2009 privind ”Dreptul la Adevăr”, Biroul Comisarului ONU pentru Drepturile Omului a identificat cele mai bune practici pentru o implementare eficientă a acestui drept, în special în ce priveşte practicile legate de arhivele şi registrele dedicate gravelor încălcări ale drepturilor omului, şi programele privind protecţia martorilor şi a altor persoane implicate în procese care au legătură cu astfel de încălcări.

Comisia pentru adevăr din El Salvador a fost instituită în acord cu Acordurile din Mexic din 27 aprilie 1991 pentru investigarea actelor de violenţă care s-au petrecut în 1980 şi al căror impact asupra societăţii necesita o cunoaştere publică urgentă a adevărului. În raportul său din 15 martie 1993, Comisia a stabilit faptele asasinării arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero de către forţe proguvernamentale, cunoscute pe plan local drept ”echipe ale morţii”. Oscar Arnulfo Romero a fost asasinat prin împuşcare în timpul celebrării unei slujbe la 24 martie 1980, conform https://www.un.org/.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus