Comunicat de presă DGASPC Hunedoara

 

În acest an, până la sfârșitul lunii octombrie,  la call center-ul cu număr unic la nivel național pentru sesizarea cazurilor de violență au fost înregistrate peste 3000 de apeluri, care semnalau 1400 cazuri de violență domestică.

25 noiembrie a fost desemnată în anul 2000 de către ONU ca fiind „Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor’’. Începând din acel an guvernele lumii organizează evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

Violența domestică constituie o încălcare a drepturilor omului și un fenomen prezent la toate nivelurile vieții sociale, cu consecințe grave și pe termen lung asupra victimelor. La nivelul UE , 1 din 3 femei a fost victimă a violenței fizice și/sau sexuale, 1 din 2 femei s-a confruntat cu hărțuirea sexuală, 1 din 20 de femei a fost victimă a infracțiunii de viol, 1 din 5 femei a fost urmărită abuziv. În Romania, 79 % dintre cei intervievați consideră că femeile sunt cele mai predispuse a fi ținta violenței domestice, următoarele categorii fiind constituite din copii și persoane vârstnice.

Poveștile de viață relatate de către victimele intervievate sunt încărcate de drame și suferințe greu de imaginat de către cei care nu au trecut prin aceste experiențe. Majoritatea respondentelor au trăit ani întregi de teamă cronică, atât pentru ele cât și pentru copii. Ce este comun acestor experiențe este faptul că nu au găsit vreo soluție la situația în care se găsesc. De altfel, doar 7% dintre victime au apelat la instituțiile statului sau organizații neguvernamentale pentru a primi ajutor.

Începând cu anul 2019 Direcția Generală de Asistență Sociala si Protecția Copilului Hunedoara oferă sprijin celor care sunt prinse în acest cerc vicios al violenței din care nu știu sau nu pot sa iasă. În cadrul proiectului Venus-Împreună pentru o viață în siguranță! se oferă servicii specializate pentru victimele violenței domestice care includ servicii de găzduire pe termen lung într-o Locuință protejată pentru victimele violenței domestice, consiliere psihologică, consiliere și acompaniere vocațională, facilitarea accesului la cursuri de calificare, consiliere juridică, până la ieșirea din situația de vulnerabilitate. Până în acest moment, prin acest proiect, 35 de victime au primit ajutor specializat centrat pe nevoile identificate, iar 16 victime, împreună cu copiii lor, au beneficiat de protecție în Locuința protejată pentru victimele violenței domestice, pe o perioadă care să le asigure ieșirea din situația de risc.

Destine grele. Suferințe tăcute. Lacrimi scurse și strigăte înăbușite de pumnii agresorului. Frică, lovituri și coșmaruri. Acestea sunt stările experimentate de către victimele care au trăit în iadul violenței conjugale. Singure și nefericite sau cu copii legați de ele prin fire nevăzute își iau viața în mâini și îndrăznesc să pășească șovăitor pe noul drum al  unei vieți independente. Însoțite de specialiștii DGASPC își leapădă treptat valurile negre ale suferinței și ajung să înfrângă până la urmă îndoiala și nefericirea. Pentru ele și pentru copiii lor își făuresc o viață nouă în care cuvântul e blând și mâna este mângâiere.

Oprește violența domestică!

Șterge-ți lacrimile!

Cere sprijin!

LINIE TELEFONICĂ GRATUITĂ  0800.500.333

 

Director General,

Geanina Marina IANC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus