În fiecare an, pe 27 iulie, credincioșii sărbătoresc pe Sfântul mare mucenic Pantelimon. Potrivit tradiției, acesta a făcut multe minuni în timpul vieții sale. Pantelimon a reușit să-şi aducă până și tatăl păgân pe calea credinţei, iar caând acesta s-a stins, a împărțit toată averea celor săraci. Acesta mai este numit și „doctor fără de arginţi”.

Potrivit Libertatea, în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna.

Obiceiuri

-mâncatul prumbului și dovleceilor pentru a fi mai viguroși în timpul iernii

-împărțitul fructelor, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor

– oamenii care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.

La noi în țară, credincioșii se pot închina la sfintele sale moaște la Iași, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopală din Galați, unde sunt și moaștele Sfântului Nectarie, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța, dar și în București, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Precupeţii Noi”, la Biserica Sfântul Stelian Lucaci, la Biserica Sfântul Dumitru din spatele Muzeului de Istorie a României, la Mânăstirea Plumbuita, la Biserica Sfântului Antonie cel Mare, la Biserica Stavropoleos, la Biserica Sfântul Alexie și, nu în ultimul rând, la Biserica Sfântul Pantelimon.

sursa: bugetul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus