Costul pentru depozitarea gunoiului strâns din orașul Hațeg a crescut de aproape patru ori, după ce rampa din Vulcan, în Valea Jiului, a fost închisă la începutul acestei săptămâni, conform obligațiilor de mediu asumate de autorități.

Deșeurile trebuie transportate acum pe o rampă temporară deschisă în apropiere de municipiul Deva, însă operatorul de salubritate de acolo solicită un tarif de 1.000 de lei pentru fiecare mașină de gunoi compactat ce ajunge la acel depozit, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul orașului Hațeg, Marcel Goia.

“Până acum plăteam aproximativ 250 de lei pentru o mașină cu gunoi compactat depozitat la Vulcan. Acum taxa este de 1.000 de lei pentru o mașină descărcată pe rampa de la Deva. Fără cheltuielile de transport”, a precizat edilul.

Primarul din Hațeg a mai spus că administrația locală caută o soluție pentru ca populația să nu fie afectată de creșterea de preț, în condițiile în care în luna noiembrie ar urma să fie devină operațională groapa de gunoi ecologică din localitatea Bârcea Mare, construită pentru tot județul Hunedoara.

“Prețul este mult prea mare și trebuie să vedem cum facem. Nu putem mări prețul la populație pentru câteva luni. Trebuie să găsim o soluție pentru a putea suporta din bugetul local diferența de preț”, a completat Marcel Goia.

Județul Hunedoara este beneficiarul unui proiect european în valoare de 55 de milioane de euro care prevede realizarea unui sistem de management integrat al deșeurilor, inclusiv construirea unei gropi ecologice în localitatea Bârcea Mare. Proiectul este finalizat, dar groapa de gunoi nu poate fi folosită din cauză că licitația pentru desemnarea firmei care se va ocupa de activitatea de acolo a fost contestată.

În plus, mai multe consilii locale din județ nu au aprobat caietele de sarcini în vederea lansării unei alte licitații pentru desemnarea operatorilor regionali de colectare a gunoiului.

Autoritățile județene au dat asigurări că lucrurile se vor rezolva până în luna noiembrie, iar conducerea Asociației de Dezvoltare Comunitară “Deșeuri”, care s-a ocupat de acest proiect, a fost demisă.

AGERPRES

Un răspuns

  1. baranmariana@yahoo.com' Baran maria spune:

    Cu gunoiu asta e o mare problema .Eu am mai iesit din tara si am vazut ca si la tara si la comuna gunoiul ii drept se sorteaza in saci care se leaga dar pe fiecare strada este amplasat containar mare de gunoi unde lumea arunca mizeriile ce se string din curte cacatu la ciine ne obliga sa facem curat pe linga casa afara ce fac cu gunouiu?unde il arunc domnilor? Avem cite un containar mic la poarta si ala platit de populatie si vine cu masina iar muncitori se suie pe scara sa vada ce au pus oameni in containar nu iau saci menajeri legati sai arunce in masina nu ia un lighean de plastic spart etc,si atunci unde ii civilizatia? in ce secol traim?suntem in uniunea europeana? aceste lucruri se intimpla in satu CINCIS CERNA,TELIUC firma care bani nii ia ca ce case isi fac patroni??????? Ar trebui oameni sa ii punem pe youtube sa ii vada europa si dati in judecata,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus