Cel mai bogat candidat hunedorean, la momentul bilanțului: vorbărie deasă, fapte puține, bani cu nemiluita.

În anul 2006, SC Proserv SA – societate administrată la acea vreme de Eleonora Carmen Hărău, a obținut contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara (măturatul, spălatul căilor publice, întreținere parcuri și spații verzi, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice) și contractul de preselectare și organizare a reciclării deșeurilor.

Afacerea încheiată cu Primăria Hunedoara se anunța foarte profitabilă, având în vedere clubul select al investitorilor care și-au clădit imperii financiare din salubritate. Într-adevăr, pariul făcut de afacerista din Hunedoara s-a dovedit a fi extrem de avantajos.

Din 2009, din motive încă necunoscute, Primăria, condusă atunci de Ovidiu Hada, a încetat să mai achite facturile emise de SC PROSERV SA. Este posibil ca administrația locală de la acea vreme să fi luat decizia tocmai pentru că tarifele practicate nu fuseseră aprobate de către Consiliul Local (după cum a stabilit un control al Curții de Conturi). În aceste condiții, la facturile emise s-au adunat penalități a căror valoare totală a ajuns astfel la 3.535.775,88 lei. Până la sfârșitul mandatului de primar al lui Ovidiu Hada, aceste penalități nu au fost plătite, însă facturile da!

Firma familiei Hărău a acționat în instanță administrația din Hunedoara. Din soluțiile pronunțate de judecători în anul 2012 rezultă că Primăria Hunedoara a plătit cu întârziere facturile, dar le-a plătit! Chiar și în aceste condiții, PROSERV a insistat să încaseze și penalitățile! Nici când reprezentanții administrație locale au demonstrat că nu au de unde să plătească penalitățile, Carmen Hărău nu s-a lăsat înduplecată și a insistat: Primăria să plătească!

Viorel Arion, solidar cu Hărău, nu cu hunedorenii

În 2013, primarul Hunedoarei Viorel Arion a contractat în numele Primăriei un împrumut de aproape 9 milioane de lei. În acest context, firma deputatei Eleonora Carmen Hărău a îngenuncheat administrația locală din Hunedoara și i-a întors mâna la spate după ce instanța a stabilit că primăria trebuie să-și plătească penalitățile către PROSERV. Practic, SC PROSERV SA a executat administrația „cât ai zice pește”. Fără să ezite, Primăria condusă de Viorel Arion a plătit societății familiei Hărău suma totală de 3,5 milioane de lei (1 milion de dolari).  Deputatul PNL Carmen Hărău nu s-a sfiit ca prin firmele sale să ia de pe „dragii ei hunedoreni” 3,5 milioane de lei majorări și penalități. Pentru acest împrumut, pe 5 ani, Primăria Hunedoara plătește o dobândă de 5,25 la sută pe an.

Curtea de Conturi a stabilit însă că administrația locală s-a grăbit să achite suma, având în vedere că facturile vizau lucrări pentru care Consiliul Local Hunedoara NU A APROBAT tarifele: „Prestatorul (SC PROSERV SA, n. red.,) a uzat de prevederile contractuale şi a acţionat în instanţă UATM Hunedoara pentru întârzierile cauzate de lipsa lichidităţilor, încasând penalizări contractuale în sumă de 3.535.776 lei, dispuse de instanţa de drept comun. Beneficiarul însă nu a refuzat plata unor situaţii de lucrări care cuprind tarife neaprobate de Consiliul local”, se arată în Raportul Curții de Conturi realizat în urma controlului efectuat la sfârșitul anului 2014.

Controlul a mai descoperit că societatea PROSERV a decontat lucrări în baza unor tarife necorespunzătoare. „S-a practicat astfel un tarif de 18 ori mai mare decât acela cuvenit, aşa cum rezultă din tabelul de la pct. 11 în DL C 2 004”, spun auditorii Curţii de Conturi. Cu toate acestea, Primăria Hunedoara a plătit penalităţi pentru neachitarea în termen a facturilor, în baza tarifelor majorate şi practicate de prestator în perioada 2008 – 2012 fără aprobarea Consiliului local!

Acest Raport a fost contestat în instanță de Primărie în 2013, în mandatul lui Viorel Arion. Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea introdusă de Arion în data de 29 noiembrie, acum câteva zile.

CITEȘTE ȘI:

Instanța a respins contestația Primăriei Hunedoara pentru Raportul Curții de Conturi

Afacerile deputatei bogate din Hunedoara săracă

Firmele controlate de familia deputatei Carmen Hărău au pus mâna pe cele mai bănoase contracte din județ. De departe, SC PROSERV SA este cea mai eficientă mașinărie de făcut bani. În 2006, pe când era plătitoare de cotizație la PSD, Eleonora Carmen Hărău a obținut contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara. În total, din 2012 până în prezent, SC PROSERV SA a încasat pentru serviciile facturate Primăriei Hunedoara mult peste 7 milioane de euro!

În octombrie 2012, SC PROSERV SA a câștigat proiectul de reabilitare a sitului industrial pe fosta platformă siderurigică de la Călan, a cărui valoare este de peste 20 de milioane de euro (fonduri europene), acesta fiind cel mai generos contract încheiat de firma deputatei în ultimii ani. În decembrie 2013 a prins încă un pește mare: un contract de reabilitare şi extindere a conductelor de aducţiune, a reţelei de distribuţie şi a reţelei de canalizare din Călan şi Haţeg. Pe scurt, 10 milioane de euro care au intrat în conturile firmelor: SC PROSERV SA, SC RECOM SID SA şi MICRO MEGA SA (asocierea care a câștigat licitația). Contractele au fost obținute în timpul mandatului de președinte al Consiliului Județean Hunedoara al lui Mircea Ioan Moloț.

Firma deputatei a câștigat și proiectul de reabilitare a sitului industrial de la Hunedoara şi pregătirea pentru noi activităţi, a cărui valoare ajunge la 9 milioane de euro. Și pe bani publici se dezvoltă o altă afacere de succes, H-MEDICAL CLINIC. Societatea familiei deputatei PNL a încasat într-un an și jumătate, doar din deconturile realizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, nu mai puțin de 340.000 de euro, deconturi pentru serviciile medicale de investigații tip RMN. 

Afacerile familiei Hărău s-au extins într-un ritm amețitor, iar averea deputatei a crescut considerabil, fapt consemnat și în declarația de avere care poate fi consultată pe pagina de internet a Camerei Deputaților. După ce și-a umplut conturile firmelor cu sume colosale din bani publici, deputata s-a orientat spre turism. Simțind că monumentul medieval de la Hunedoara, Castelul Corvinilor, atrage un număr important de turiști, familia deputatei a țintit două proiecte menite să-i asigure venituri considerabile. 

Hotelul familiei Hărău va pune în umbră Castelul Corvinilor

Construcția hotelului familiei Hărău a început anul trecut. Potrivit proiectului, în imobil va funcționa și o sală de nunți. Terenul pe care urmează să fie construită noua afacere a deputatului liberal se află situat pe strada Voinii la nr. 2A, iar suprafaţa ocupată de imobilul propus, cu destinaţia hotel, este de aproximativ 2.600 mp, având regimul de înălţime demisol, parter şi două etaje în corpul de clădire cu destinaţia cazare, respectiv demisol şi parter în zona corpului de clădire ce înglobează sala de festivităţi.

Nu trebuie să ai studii de urbanism pentru a observa că proiectul familiei Hărău se potrivește ca nuca în perete cu peisajul arhitectural dominat astăzi de cel mai important monument medieval din această partea a continentului. „Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul și nu hotelul” – Prof. univ. arh. dr. Radu Radoslav, Președintele Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România. Arhitectul susține că turiștii care vor veni la Castelul Corvinilor vor fi întâmpinați de un peisaj nepotrivit.

Restaurant gard în gard cu Castelul lui Iancu de Hunedoara

Desigur, din postura de deputat în Parlamentul României, Eleonora Carmen Hărău ar fi putut face demersuri pentru ca monumentul medieval de la Hunedoara să fie inclus pe lista obiectivelor UNESCO, numai că acest lucru mai degrabă ar fi împiedicat-o să-și înalțe imperiul imobiliar care se conturează în jurul Castelului Corvinilor. Nu poți construi chiar orice lângă un monument UNESCO: regimul construcțiilor ar deveni mult mai restrictiv. Ca să nu mai vorbim că, peste noapte, castelul ar intra în atenția marilor dezvoltatori din domeniul hotelier, ceea ce ar aduce o concurență nedorită unor afaceriști care s-au obișnuit să închidă orașul și să își împartă beneficiile în cerc restrâns, chiar dacă asta înseamnă mai puține locuri de muncă și mai prost plătite. Așa că deputata a închis ochii și a mai tras un loz câștigător: o achiziţie imobiliară de excepţie – clădirea fostului sediul al IRE, situată pe strada Castelului. În acest loc a funcţionat o vreme Baia Uzinei. Locația este perfectă, la câteva zeci de metri de poarta castelului.

Terenul și clădirile aflate în proprietatea SC MICRO MEGA SA se întind pe o suprafață de aproape 2.600 mp. Firmele deputatei lucrează în paralel la cele două investiții private: la hotel și la restaurant. Nu de puține ori, turiștii care urcă spre Castel s-au arătat neplăcut surprinși că strada era plină de pământ sau moloz căzut de pe roțile utilajelor care fac „naveta” între șantierele familiei Hărău.

7 răspunsuri

 1. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

  Si vrei sa te aleaga hunedorenii tai senator, nu? Dupa ce i-ai executat silit si i-ai indatorat cu credite la banci ca sa-ti plateasca tie, faraonul sef, tributul nemeritat.

  Jenanta si infecta forma de viata esti, Carmen Harau!

 2. Nevertebrată făptură! Nu esti doar hapsana, ci si penibila! Uscaciune ramane in urma ta…

 3. olgaparvu@yahoo.com' Parvu Olga spune:

  Din cauza acestei femei, PNL va pierde in judetul Hunedoara multe voturi!

 4. Pingback: Carmen Hărău, „asul” din mâneca Președintelui Iohannis? - Hunedoara Libera

 5. Pingback: AMENINȚĂRI GOLĂNEȘTI marca #MADAM TUTUN - Eleonora Carmen Hărău - Hunedoara Libera

 6. laurentiu.nistor@cdep.ro' Victor Arion spune:

  Nu s-a sfiit ea s-o dea afară din firmă pă sor`sa, se împiedică ea de un mizilic de ăsta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus