ANALIZĂ: Parlamentarii județului Hunedoara între anii 2000 - 2016.

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.

Din 1990 și până în 2016, am fost de opt ori la vot ca să ne alegem reprezentanții în Senat și Camera Deputaților.

În anul 2000, alegerile parlamentare au avut loc în data de 26 noiembrie.

Județul a avut 3 senatori și 8 deputați. Ioan Belu și Mircea Nedelcu – PRM și Ion Iliescu – PDSR (PSD) au fost aleși senatori.

PDSR (PSD) – 2 deputați – Ioan Timiș și Ioan Rus -, PRM – 2 deputați – Costel Avram (înlocuit cu Ștefan Pășcuț din 10 ianuarie 2001) și Ilie Neacșu, care a trecut la PSD și apoi a încheiat mandatul ca independent -, PSDR – 1 deputat – Vlad George Nădejde, care apoi a trecut la PSD și PRM -, PNL – 1 deputat – Dan Radu Rușanu -, PD – 1 deputat – Gheorghe Barbu -, UDMR – 1 deputat – Iuliu Winkler.

În anul 2000, Ioan Timiș s-a reîntors în Parlament, după o absență de 4 ani.

Costel Avram a intrat în Parlament, dar s-a retras pentru că deja era vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara. Nu a mai ajuns niciodată în legislativ, dar a avut o traiectorie politică ce a cuprins: PSD, iar PRM, apoi PNL, de unde a demisionat în 2016. A mai fost o dată vicepreședinte al CJ Hunedoara, iar acum – manager la Apaserv.

În anul 2000, Dan Radu Rușanu (PNL) a câștigat un mandat de deputat în județul Hunedoara. S-a întâmplat la fel și în 2004, iar în 2008 a devenit senator în Colegiul nr. 3 Hunedoara – Deva – Călan – Hațeg, pentru ca în 2012 să revină în Camera Deputaților, cu un mandat în Colegiul nr. 3 Hațeg – Călan. În 2013 a demisionat din Parlament ca să devină președinte al ASF. A fost momentul în care a pus capăt carierei politice, dar aceasta l-a costat pentru o bună perioadă de timp chiar libertatea. În martie 2014 a fost arestat de procurorii DNA în dosarul „Carpatica”, el fiind acuzat de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Ruşanu a stat în arest din 4 martie până în 23 iunie 2014. În martie 2016, a fost achitat la Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este însă definitivă.

Gheorghe Barbu a fost președinte al CJ Hunedoara între 1996 și 2000. Apoi a fost o perioadă secretar de stat în Ministerul Apărării. A devenit deputat în 2000, apoi și în 2004. A fost ministru al Muncii în Guvernul Tăriceanu, între decembrie 2004 și aprilie 2007. În 2008 a pierdut alegerile în Colegiul nr.1 Valea Jiului la Senat în fața lui Vasile Cosmin Nicula. A dorit să candideze și în 2012, dar s-a retras din cursă, iar gurile rele spun că în schimb a primit un post în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Iuliu Winkler a fost consilier județean, apoi subprefect al județului. În 2000 devine deputat de Hunedoara, apoi ministru delegat pentru Comerț, ministru al Comunicațiilor, în cele două guverne conduse de Călin Popescu Tăriceanu, dar și secretar de stat. Din 2007 este europarlamentar, iar din 2001 este președintele Organizației Județene a UDMR Hunedoara.

Ioan Rus a ajuns deputat și acesta a fost singurul său mandat, deși în 2012 a câștigat Colegiul nr. 5 Petroșani – Petrila – Aninoasa, dar a pierdut mandatul în fața Monicăi Iacob Ridzi.

Mircea Nedelcu a devenit senator, iar în mandatul său a reușit să treacă legea care acordă o serie de drepturi persoanelor cu HIV/SIDA.

Ioan Belu a fost primul primar al municipiului Petroşani de după Revoluţia din decembrie 1989, îndeplinind această funcţie timp de opt luni, începând cu 10 ianuarie 1990. La alegerile locale din anul 2000 a fost ales consilier local al municipiului Deva, iar la cele parlamentare, din noiembrie 2000 a fost ales senator din partea Partidului România Mare. A decedat în ianuarie 2008.

În 2004, alegerile s-au desfășurat în 28 noiembrie.

De această dată, județul a fost reprezentat de 3 senatori și 7 deputați. Cei trei senatori aleși: Adrian Păunescu (PSD), Viorel Arion (PNL, ulterior PLD, apoi PDL) și Viorel Duca senior (PRM, apoi PNL).

Cei 7 deputați au fost: Ioan Timiș (PSD, iunie 2006 – PNL), Vasile Cosmin Nicula (PSD), Ionica Popescu (PUR, transformat în PC), Dan Radu Rușanu (PNL), Gheorghe Barbu (PD), Monica Iacob Ridzi (PD, înlocuită cu Ioan Cristea – PNL, din octombrie 2007) și Liviu Almășan (PRM, PC, PNL, PDL – într-un singur mandat). Gheorghe Firczak a câștigat un mandat de la UCCR la nivel național, dar a luat cele mai multe voturi în județ și, prin urmare, a devenit deputat de Hunedoara.

Adrian Păunescu a reprezentat doar un mandat județul Hunedoara în Senat. În 2008, deși a câștigat colegiul, a pierdut mandatul de senator în județ.

Viorel Duca senior a venit din SUA și a candidat la Hunedoara. A câștigat din partea PRM, dar în 2006 a plecat la PNL. În 2008, a candidat pentru un post de senator în diaspora din partea PSD+PC.

Viorel Arion a devenit senator PNL în 2004. A plecat din partid cu gruparea Stolojan în PLD, iar prin fuziunea acestei formațiuni politice cu PD a ajuns în PDL. Nu s-a remarcat cu nimic în mandatul de senator. În legislatura următoare a câștigat un mandat de deputat din partea PDL, pe care nu l-a dus până la capăt pentru că a câștigat alegerile locale, devenind primar al municipiului Hunedoara. În 2016 a pierdut alegerile, dar a câștigat un post de consilier local. A demisionat din PNL și și-a pierdut și mandatul de ales local.

Din 2004, a pătruns pe scena politică mare și Monica Iacob Ridzi (PD), prima femeie parlamentar reprezentant al județului Hunedoara. Tot o scenă o va trimite peste ani în spatele gratiilor. A rămas în Parlamentul României până în octombrie 2007, când a ajuns membru al Parlamentului European. Dacă ar fi rămas acolo, astăzi, poate, alta ar fi fost soarta sa. În 2008 s-a reîntors în Parlamentul României, fiind singura care a obținut în județ mai mult de 50 la sută dintre voturi în colegiul său. A fost numită apoi ministru al Tineretului și Sportului. În 2012, părăsește PDL și candidează din partea PP – DD tot pe un mandat de deputat. A devenit din nou parlamentar și în octombrie 2014 trece la UNPR. În februarie 2015, ea fost condamnată definitiv luni de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Din nou, înregistrează o premieră în județ – este singurul parlamentar care ajunge din legislativ în închisoare.

Tot în mandatul 2004 – 2008, se remarcă un parlamentar – Liviu Almășan. A intrat în Parlament din partea PRM și apoi începe plimbarea. Trece, pe rând, la PC, PNL și PDL. Toate aceste partide într-un singur mandat. În 2016 l-am regăsit în PMP, partid pentru care a candidat la Primăria municipiului Brad.

În 2008, alegerile parlamentare s-au desfășurat în 30 noiembrie și, pentru prima oară după Revoluție, nu au mai avut loc concomitent cu cele prezidențiale.

În plus, a fost prima oară când parlamentarii au fost aleși prin vot uninominal compensat, în colegii.

Trei senatori și 7 deputați au reprezentat județul în acea legislatură. Cei 3 senatori: Vasile Cosmin Nicula (PSD), Dan Radu Rușanu (PNL) și Dorin Păran (PDL.

Deputații au fost: Laurențiu Nistor (PSD), Iosif Veniamim Blaga (PDL), Ioan Timiș (PNL), Cornel Cristian Resmeriță (PSD), Monica Iacob Ridzi (PDL), Radu Bogdan Țîmpău (PNL) și Viorel Arion (PDL).

Singura care și-a câștigat mandatul direct a fost Monica Iacob Ridzi. Interesant pentru acele alegeri a fost că doi dintre candidați erau primari în funcție – Laurențiu Nistor și Iosif Veniamin Blaga -, iar alți doi erau rude cu primari – Monica Iacob Ridzi, soția primarului municipiului Petroșani, și Cornel Cristian Resmeriță, fiul primarului municipiului Lupeni. În timpul acestui mandat a decedat Ioan Timiș, în 15 august 2010. În 5 decembrie 2010, Mariana Câmpeanu a câștigat alegerile în Colegiul nr. 3 Hațeg – Călan, rămas vacant în urma decesului lui Ioan Timiș.

În 2012, alegerile au avut loc în 9 decembrie.

Atunci, prin vot uninominal, județul Hunedoara s-a trezit cu 4 senatori în loc de 3 și cu 8 deputați în loc de 7.

Senat – Vasile Cosmin Nicula (PSD), Mariana Câmpeanu (PNL), Dorin Păran (PNL) și Haralambie Vochițoiu (PMP).

Deputați: Laurențiu Nistor (PSD), Dan Radu Rușanu (PNL), Radu Bogdan Țîmpău (PNL), Cornel Cristian Resmeriță (PSD), Monica Iacob Ridzi (PP – DD), Natalia Elena Intotero (PSD), Eleonora Carmen Hărău (PNL) și Mircia Muntean (PDL).

Această legislatură a fost una a demisiilor și condamnărilor.

În acest mandat, Dan Radu Rușanu a demisionat și locul său a fost luat, din iunie 2014, de către Petru Sorin Marica (PSD), iar Monica Iacob Ridzi a intrat în închisoare.

Vasile Cosmin Nicula a plecat la Curtea de Conturi și a demisionat din Senat și din PSD.

Mircia Muntean, ajuns în Camera Deputaților din partea PDL, a trecut la PSD și apoi la PSRo. În 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare și plata în solidar  a 333.743 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25.03.1999 până la data plăţii integrală a debitului către partea civilă. Tot în acest mandat, în octombrie 2014, Muntean este prins băut la volan, ajunge vedetă națională, după ce a fost găsit în boscheți. În mai 2015 este trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. În 5 iunie 2016 este ales primar al municipiului Deva, în 10 iunie este condamnat pe fond la 6 ani de închisoare cu executare.

Renunță la mandatele de parlamentari: Laurențiu Nistor, Cornel Cristian Resmeriță, Petru Sorin Marica și Mircia Muntean, pentru că devin aleși locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus