Scăderea și îmbătrânirea populației, migrația tinerilor spre orașe sau în străinătate sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la depopularea comunelor hunedorene. 33 din cele 55 de comune din județul Hunedoara au sub 2.000 de locuitori, iar cinci dintre ele au sub 500.

Acestea consumă fonduri importante, dacă punem la socoteală faptul că în fiecare primărie sunt angajați în jur de 15 la sută dintre locuitori, acestora adăugându-li-se îndemnizațiile primarilor, viceprimarilor și consilierilor locali. Cu acești bani, viața locuitorilor s-ar îmbunătăți, dacă autoritățile centrale, dar și întreaga clasă politică ar accepta o reformă administrativ-teritorială a României. În loc să facă o nouă reformă, care ar duce la scăderea cheltuielilor, autoritățile centrale perpetuează risipa de fonduri. Alte 11 comune au între 2.000 și 3.000 de locuitori, 10 – au între 3.000 și 4.000 și doar una singură – Pui, depășește 4.000.

Nu există politician hunedorean care să nu insiste că trebuie să păstrăm această organizare administrativ – teritorială, chiar dacă față de februarie 1968, când a fost făcută ultima organizare a teritoriului României, situația s-a schimbat radical. La acea vreme, autoritățile comuniste au făcut reforma administrativ-teritorială și pentru că porniseră procesul de industrializare masivă a țării. Forța de muncă era luată de la țară și dusă la orașe. Agricultura căzuse pe locul al doilea în planurile lui Nicolae Ceaușescu. De atunci și până în 1989, populația din mediul rural a scăzut constant. Nici după Revoluție, situația nu s-a schimbat. Populația din mediul rural a continuat să scadă și, mai mult, să îmbătrânească. Cheltuielile administrative au crescut, dar viața locuitorilor nu s-a îmbunătățit substanțial în primii 15 ani de după Revoluție. Din 2004 au început să se aloce României fonduri de preaderare cu ajutorul cărora s-au mai reparat drumuri și au început să fie introduse rețele de apă și canalizare. Din 2007, și în mediul rural au început să se câștige proiecte pe fonduri europene. Totuși, chiar dacă s-au făcut parcuri, locuri de joacă, s-au modernizat cămine culturale, s-au introdus rețele de apă și canalizare etc., populația scade constant. Cu toate acestea, toate guvernele de după 1990 au refuzat să reorganizeze teritoriul României. Veșnicele scuze au fost că oamenii din mediul rural sunt bătrâni și nu vor putea să ajungă la sediul unei primării care ar fi la 30 de kilometri distanță de ei. Nimic mai fals, ar putea rămâne 1 – 2 angajați care să le preia problemele, iar în era internetului un document ajunge de la New York sau Deva la fel de repede. Din contră, prin eliminarea cheltuielilor uriașe, s-ar putea construi drumuri sau moderniza cele existente, primul pas spre civilizație, de fapt. În același timp, ar scădea numărul angajaților, al aleșilor, bani care ar putea și folosiți pentru alte servicii care să le îmbunătățească viața celor din mediul rural. Așa continuăm să cheltuim fonduri uriașe de la Guvern plătind salarii pentru niște funcționari care nu au cum să devină eficienți în niște comune care nu au bani pentru nicio investiție majoră. Situația se va agrava pe măsură ce trece timpul, având în vedere că populația rurală continuă să îmbătrânească, iar tinerii pleacă la oraș sau în străinătate.

 

 

Localități cu sub 500 de locuitori:

 1. Bătrâna – 122 locuitori
 2. Bulzeștii de Sus – 282 locuitori
 3. Bunila – 323 locuitori,
 4. Lelese – 383 locuitori
 5. Cerbăl – 462 locuitori

Localități cu peste 500 și până în 1.000 de locuitori:

 1. Cîrjiți – 680 locuitori
 2. Toplița – 770 locuitori
 3. Vorța – 793 locuitori
 4. Burjuc – 819 locuitori
 5. Balșa – 856 locuitori
 6. Lunca Cernii de Jos – 887 locuitori
 7. General Berthelot – 918 locuitori

Localități cu 1.000 – 1.500 de locuitori:

 1. Mărtinești – 1.005 locuitori
 2. Tomești – 1.042 locuitori
 3. Blăjeni – 1.089 locuitori
 4. Peștișu Mic – 1.149 locuitori
 5. Bănița – 1.153 locuitori
 6. Sarmizegetusa – 1.189 locuitori
 7. Vălișoara – 1.211 locuitori
 8. Ribița – 1.290 locuitori
 9. Răchitova – 1.330 locuitori
 10. Gurasada – 1.416 locuitori
 11. Lăpugiu de Jos – 1.427 locuitori
 12. Densuș – 1.472 locuitori

Localități sub 2.000 de locuitori:

 1. Bucuresci – 1.562 locuitori
 2. Brănișca – 1.576 locuitori
 3. Zam – 1.680 locuitori
 4. Luncoiu de Jos – 1.772 locuitori
 5. Băcia – 1.844 locuitori
 6. Buceș – 1.890 locuitori
 7. Totești – 1.906 locuitori
 8. Boșorod – 1.980 locuitori
 9. Rapoltu Mare – 1.982 locuitori.

 

7 răspunsuri

 1. Si atunci pt.cine investitii daca populatia pleaca sau scade natural numarul ei?

 2. Falsă problemă.
  1. Tinerii pleacă tocmai ca să fugă de corupția cvasitotală din țara asta.
  2. Reorganizarea teritorială îi doare pe unii, care n-au nici în clin , nici în mânecă cu eficiența…
  Defapt mulți mai mulți bani s-ar economisi dacă fiecare județ ar fi reprezentat în parlament de UN senator și DOI deputați. De mai mulți NU are nevoie o țară ca România.
  La ce să trimitem acolo niște loaze care își cumpără locurile pe liste, apoi au o singură preocupare : ”să se scoată”

 3. crystimihones@yahoo.com' cristi spune:

  Trebuie urgent comsate sub 5000 nu este rentabila o primărie și banii din bugetul primăriilor actuale făcute drumuri poduri și create birouri online pentru locuitori și functionari care se deplasaza la oameni nu invers hârtiile necesare locuitorilor tot statul le cere deci le poate lua singur .
  O alta reorganizare ar trebui Desfintarea Consiliilor Județene o căpușa care se ocupa doar de locuri politice bine plătite fără nici o răspundere indiferent de partidele politice și lăsate la consiliile locale instituțiile din subordine e suficient controlul prefecturii și vom avea fonduri suficiente pentru investiții oricum va fi criza mare haideți politicienilor care aveți curaj pe viitor veți avea de castigat

 4. Neluflorindobra@gmail.com' Nelu F dobra spune:

  Cate dintre comunele sub 1000 De locuitori au in aparataul administrativ primar, vice, directori cultural secretari, etc posturi platite binisor? Cum dracu poate exista o organizare Administrativa pentru 400 De suflete? Cati bani colecteaza primaria si Cati primeste pomana De la stat? Cati din primarii aia De sub o mie de suflete au crescut sporul populatiei? In mare parte, primarii, au mai multe mandate, dar si cei care sunt noi in bransa, ce masuri au luat pentru a incetinii depopularea. Sunt comune cu sate unde nu poti ajunge daca nu ai masina De teren. . Cate suflete erau la primul mandat si cate au acum? La ce dracu le platim salarii si ii lasam sa isi puna in functii rudele?? Bai oamenii buni, suntem nebuni? Faceti o statistica si vedeti cate rude ale primarilor sunt aangajate in primarii, sau in aparatul superior? Suntem nebuni? O comuna cu sub 1000 De oamenii are peste 10 consilieri?

 5. ansmunteanu@yahoo.com' Ana Munteanu spune:

  Locuiesc într-o comună cu 300 de locuitori , fără drum , apa , școală , medic , mijloc de transport , nimic . In afară de salarii pentru angajații primăriei , nu vad rostul acestei comune !!!

 6. msandiuc@yahoo.com' SandiucMihai spune:

  Comasarea comunelor ,cele mai apropiate de oras sau municipiu!Doar asa se pot dezvolta aceste comune si locuitorii satelor vor avea acces la apa,gaze,canalizare,drumuri!Priviti cum a evoluat satul Cristur!Drumuri,gaze,apa,canal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus