Reprezentanții Primăriei Municipiului Deva au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul proiectelor de dezvoltare inițiate de administrația locală pentru care se solicită fonduri europene.

În ceea ce privește atragerea de fonduri europene, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a prezentat lista proiectelor și stadiul în care se află.

Astfel, în faza de precontractare se află proiectele de creștere a eficienței energetice la Colegiul Național „Decebal”, precum și a blocurilor de locuințe 79 de pe strada Bejan și P5 de pe strada Titu Maiorescu.

În evaluare se află alte cinci proiecte de creștere a eficienței energetice care vizează: bl. B pe pe Bulevardul Decebal, bl. 13 de pe str. Mihai Eminescu, M1 și M2 de pe Al. Crizantemelor și 60 de pe Aleea Streiului. Tot în evaluare se află proiectele de reabilitare și echipare a infrastructurii școlare a școlii generale din cadrul Colegiului Național „Regina Maria” și un proiect de prevenire a faptelor de corupție în administrația locală din Deva.

La nivelul administrației locale devene, se află în pregătire alte 12 proiecte care vor fi depuse pe Axa 4. Este vorba despre modernizarea sistemului de transport public local (18 milioane de euro), amenajarea zonei pietonale din centrul istoric (3 milioane de euro), amenajarea zonei Pieței Cetății (5 milioane euro), extinderea pistei de biciclete și a traseelor pietonale de pe Calea Zarandului – zona comercială (5,1 milioane de euro), amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu (250 de mii de euro), amenajare parc în zona Luncii Mureșului.

Tot în pregătire, dar pe alte axe, se află cinci proiecte de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale, un proiect de modernizare a iluminatului public și alte două proiecte de reabilitare termică a două școli.

„În 2017, din fonduri europene au fost atrași zero lei. Nu ne mai uităm în spate, privim spre viitor. Pentru 2018 avem posibilitatea să semnăm contracte pentru maxim 2 milioane de euro, care din 2019 vor fi implementate. În 2019, prin muncă, sperăm să semnăm contracte pentru 26 de milioane de euro. Valoarea totală se ridică la 35 de milioane de euro”, a declarat Florin Oancea.

De asemenea, se află în pregătire documentația pentru incinta 1 a Cetății, zonă în care se dorește o reamenajare pentru a deveni atractivă în circuitul turistic. „Vrem ca Deva să devină un centru de atracție turistică, din acest motiv ne dorim să organizăm cât mai multe evenimente în incinta 1 și în zona de la poalele Cetății”, susține primarul Devei.

2 răspunsuri

  1. Interesant subiect!

  2. msandiuc@yahoo.com' Sandiuc stefan Mihai, spune:

    Daca, se vor cheltui aceste fonduri ca,pe lucrarile de pe cetate,fara a gandi modul de punare in aplicare a proiectelor,avem sa terminam cu reprosuri de cum s-a terminat lucrarea!Pentru cetate ,nici un istoric sau arhitect ,cunuscator al constructiilor de cetati Dacice,,nu a fost conultat!Rezultatul se vede!!Mai bine reganditi ,starea drumurilor,a starii jalnice a multor cladiri istorice,amenajarea zonei cetate,in ansamblu,ca zona de recreere,pentru Deveni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus