Cu toții suntem diferiți, dar avem un lucru care ne unește – identitatea noastră. Avem o istorie comună care ne-a adus împreună, avem simboluri, avem eroi care s-au jertfit pentru noi, pe care eu consider că trebuie să îi cinstim și să le acordăm statutul corespunzător, recunoscut prin Lege. De aceea, sunt bucuroasă că astăzi, Parlamentul României a adoptat două proiecte legislative de o profundă semnificație istorică.

La recomandarea scriitorului Laurian Stănchescu, un mare patriot căruia vreau să îi mulțumesc pe această cale, am inițiat la începutul acestui an, alături de colegii mei, două proiecte de Lege pentru declararea domnitorului Mihai Viteazul și revoluționarilor Horea, Cloșca și Crișan drept martiri și eroi ai națiunii române.

Atât Mihai Viteazul, primul conducător al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi, cât și Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, a căror revoltă a reprezentat dorința și lupta tuturor românilor pentru dezrobire și emancipare, urmează să fie recunoscuți pentru faptele lor și în fața Legii, nu doar în conștiința națională. De asemenea, românii și autoritățile vor putea marca într-un cadru oficial memoria celor menționați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Astfel, ceremoniile anuale pentru Mihai Viteazul se vor putea organiza în data de 27 mai – data Unirii celor trei Țări Românești în anul 1600 sub conducerea marelui voievod, iar ceremoniile pentru Horea, Cloșca și Crișan se vor desfășura în data de 2 noiembrie – data în care a izbucnit Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, condusă de cei trei. Totodată, pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munții Apuseni și în tradiția eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan, la data de 8 noiembrie se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliș.

Mai departe, depinde de Președintele Klaus-Werner Iohannis să promulge aceste Legi. Acesta este momentul să demonstreze că simte cu adevărat românește și respectă istoria acestui popor. Închei prin a spune un lucru: dacă nu învățăm să ne prețuim trecutul și strămoșii care și-au vărsat propriul sânge pentru neamul românesc, dacă nu învățăm și asimilăm din valorile pe care ei le-au susținut, riscăm să ne pierdem. Cinste eroilor români!

 

Natalia-Elena INTOTERO

Deputat PSD Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus