4 lucruri complet interzise ca să te fereşti de necazuri.

În folcorul românesc, data de 6 mai are o importanță aparte. Se ține Iurea, o sărbătoare străveche. Pe de altă parte, ucrainienii țin o sărbătoare cu același nume, tot pe 6 mai, dedicată Sfântului Gheorghe.

Pe 6 mai, se „ține” Iurea, zi în care se împodobesc casele cu ramuri de nuc sau de stejar, pentru a fi feriţi locatarii de boală, de blesteme, de cumpene grele. Ca să nu superi Iurea, nu munci la câmp ori în grădină, nu coase, nu spăla și nu te pieptăna! Altminteri, o să ai cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.

Iurea înverzește

Ucrainenii, rușii și sârbii îl serbează, pe 6 mai, pe Sfântul Gheorghe. Sărbătoarea se numește la ucrainieni, ca și la noi, Iurea. Obiceiurile coincid, dat fiind că oamenii îşi împodobesc casele cu frunze de nuc sau stejar. Este o sărbătoare plină de veselie, cu petreceri în aer liber, aducătoare de sănătate, când se tocmesc nunți. Fetele împletesc, încă din ajun, cununițe de flori, pe care le agață pe la uși și ferestre, iar dimineața, se spală cu flori pe față. Bărbații obișnuiesc să se scalde, în zori de zi, în apa celui mai apropiat râu, în care aruncă înainte cununi de flori. Toată lumea iese la iarbă verde, la pădure, pentru a-l cinsti pe Sfântul Gheorghe.

Sursa: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus