Descendent al unei familii nobiliare româneşti, Ioan de Hunedoara îşi începe cariera militară în serviciul despotului sârb Ştefan Lazarevici, colaborând apoi cu condotierul italian Filippo Scolari. În anul 1430, intră pentru un an în slujba a regelui Ungariei. În perioada 1431-1433 își desăvârșește pregătirea militară în slujba lui Filippo Visconti, ducele Milanului pentru ca între anii 1436 -1437 să îl regăsim în slujba lui Sigismund de Luxemburg- regele Ungariei, luptând pentru recunoaşterea acestuia ca rege al Cehiei.

În anul 1438 este numit de către Albert I de Habsburg, noul rege al Ungariei, ban al Severinului, funție pe care o împarte cu Ioan cel Tânăr, fratele său.

La 7 martie 1441 Ioan de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei. Odată cu preluarea acestei noi și importante funcţii, el începe reorganizarea şi pregătirea regiunii intracarpatice pentru a contracara pericolul reprezentat de Imperiul Otoman.

Această fulminantă carieră politică este dublată de una militară nu mai puţin spectaculoasă, luptând cu turcii în numeroase bătălii, dintre care le amintim pe cele de la Sântimbru 1442, Sibiu 1442, Ialomiţa 1442, „Campania cea lungă” septembrie 1443-februarie 1444, Varna noiembrie 1444, Kossovopolje octombrie 1448. Aceste bătălii, vor culmina cu victoria de la Belgrad din iulie 1456, împotriva lui Mahomed al II-lea-cuceritorului Constantinopolului, ce a întârziat cu aproape 70 de ani pătrunderea otomanilor spre centrul Europei, Ioan de Hunedoara fiind pe bună dreptate denumit „Atletul lui Hristos”.

Sursa: Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus