11 iunie 1948: Naționalizarea principalelor mijloace de producție din România.

 

La 11 iunie 1948, în Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din România, a fost adoptată Legea nr. 119 cu privire la naționalizarea principalelor întreprinderi industriale din țară.

Începând din 1945 şi până în 1948, în România se parcurseseră toate etapele premergătoare marilor reforme comuniste, iar după abdicarea forţată a Regelui, proclamarea Republicii Populare Române, ori după înfăptuirea reformelor agrară şi cea monetară, la jumătatea anului 1948 a venit rândul naţionalizării principalelor mijloace de producție. Astfel, a fost creată o comisie ministerială ce avea ca obiectiv controlul asupra materiilor prime, producției și desfacerii produselor și care a trecut la inventarierea tuturor întreprinderilor industriale, comerciale și de transport particulare din țară.

Odată cu adoptarea legii nr. 119 din 11 iunie 1948 se naționalizau toate bogățiile subsolului, uzinele siderurgice, fabricile prelucrătoare de metale, șantierele navale, întreprinderile din domeniul industriei carbonifere, din domeniul industriei petroliere și de gaze naturale și lista continuă așa până la întreprinderile din industria alimentară, textilă, chimică ori cele producătoare de bunuri de larg consum.

Așa se face că au fost trecute în patrimoniul statului peste 9.000 de întreprinderi industriale, iar câteva luni mai târziu, controlul statului s-a extins și asupra unităților de sănătate, asupra clinicilor, spitalelor și farmaciilor, asupra unităților social-culturale, precum teatrele și cinematografele și chiar a asupra locuințelor particulare.

Tot în iunie 1948 a fost creat și Comitetul de Stat al Planificării, organism destinat planificării centralizate a economiei naționale, iar întreaga elită politică și culturală a României a fost practic eliminată din viața publică, nemaiavând dreptul să-și exercite profesiile, ei fiind persecutați și arestați, iar mulți dintre ei murind în închisorile comuniste.

Sursa: Viorel Guțu – Lecția de istorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus