Ziua Constituției României se sărbătorește, în fiecare an, la 8 decembrie

Constituția României, prima de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991, și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

În intervalul iunie 1990 — ianuarie 1991, Comisia a redactat tezele proiectului de Constituție, iar la 13 februarie 1991, acestea au fost prezentate Adunării Constituante, care le-a dezbătut până în iunie 1991. Între 15 iulie și 1 august 1991, grupurile parlamentare sau parlamentarii, individual, au înaintat amendamentele la textul rezultat după dezbateri. Împreună cu cele peste 1.000 de amendamente aduse, proiectul a fost din nou supus dezbaterilor în Adunarea Constituantă, în intervalul 10 septembrie — 18 noiembrie 1991, pentru ca, la 21 noiembrie, să fie adoptat prin vot nominal.Problema votului final a fost cea care a aprins spiritele încă din prima zi a dezbaterilor. Majoritatea dorea vot deschis, iar opoziția vot secret.

Votul decisiv asupra noii Constituții a fost dat la 21 noiembrie 1991, la București, deși inițial se propusese să aibă loc la Alba Iulia, prima Capitală a statului român unitar. Din totalul de 510 parlamentari, au fost prezenți 509, din care 414 s-au pronunțat pentru și 95 împotrivă.

FSN, PUNR și reprezentanții minorităților, altele decât cea maghiară, au votat pentru, cu câteva excepții. PNȚCD și PNL s-au pronunțat împotrivă, iar UDMR a votat în bloc împotrivă. Votul nominal a fost pecetluit prin semnătură.

Noua Constituție a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233, din 21 noiembrie 1991.

După patru ani de la adoptarea Constituției României, la 13 noiembrie 1995, deputații au adoptat, în cadrul ședinței Camerei Deputaților, propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, inițiativa legislativă a Camerei privind proclamarea Zilei Constituției României (Legea nr. 120/8 decembrie 1995).

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului național din 18-19 octombrie 2003, privind Legea de revizuire a Constituției României.

sursa: ziarulunirea

Un răspuns

 1. carmennicol@yahoo.com' DoN't publish me spune:

  Inițial se propusese să aibă loc la Alba Iulia, prima Capitală a statului român unitar.
  Ha, ha, ha “Alba Iulia” Prima capItala a facatuRii de la BUDAESTA…Au inteles ei au inteles VALAHII de la Bucuresti cum s-a DUS pe apa Sambetei orice Intregire TeRitoRiala cu scumpA si IUBITA noastra ANATOLIA dar ca sa Nu-si piarda obrazu’ de tot se prefac si ei BucuRestei ca-i Bun si un pic de Litoral si la fel de Putina Mare Neagra…Decat Nimic intelegetsi voi HUNGUROI ce vreau sa zic!!!
  Amu’ am hhhavea Nevoie de o Confesiune-admisiune.martusire de la Hundici…Adica mai mult AnaDolia decat India Capii lor de fapt, atunci am rezolvat-o! Chestiunile lor Religioase Nu ne intereseaza…Noi valahoi NU vom sustine niciodata ca Buddha si Krshna si Yoga ar fi din Anatolia…Doamne fereste!
  Insa limba ANADOLU’-OROBANA asta ne doaRe cel mai taRe caci vom putea demonstra cui ANATOLIA noastra draghe aR apartinea’…Noi NU hhavem treaba cu Arheologia Chineza-Indiana de la a lor granitsa!.Stim, stim ca Buddha era din zona si ca KRShNA era cam de prin Centru Indiei si Riul lor era Riul lor in fine probleme lor ale Sudicilor…Lasa ca Nu are nimic daca exista doua nume diferite ANaDolia si riul Indus pentru o singuRa tsara mai mult subContinent
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sarvepalli_Radhakrishnan
  Apropo de paste si macaroane
  https://en.wikipedia.org/wiki/Souvlaki#/media/File:Souvlaki_Platter.jpg
  Orice BALCANIC care se respecta se Recunoaste in aceste haleli, mancaruri si potoleli
  Sa nu mentionam cum stiu ei Valahei Sudicei sa gateasca carnea…Ce drakuì-laku’ de probe vretsi si tot vretsi mai bine gustatsi carnuri gatite de ale lor si o sa “vedetsi” cine suntetsi!
  Pai voi HunguRoi cu PAPRIKASHU si cu GULASHU haidetsi NU va prefacetsi ca NU intelegetsi
  Ca hhavem si noi Valahoi CIORBA asta-i adevarat nimeni Nu neaga
  Uitatsi.va voi aici bine HUNguroi
  https://it.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
  ciNe gateste asa ceva la Valahoi?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle#/media/File:Paprikahuhn.jpg
  NU exita asta la Valahoi…Ca mai baga si ei Valahei cate o macaRoana la cuptor sau o Supa cu Taitsei asta-i adevarat
  Probe de probe si dovezi de dovezi cum aratsi,. cum vorbesti, cum gatesti!
  Totusi la Tribunalu’ International avem maRe nevoie de niste Admisiuni Excelente altfel iar incep cu Povesti Hunguresti
  https://it.wikipedia.org/wiki/Cucina_tedesca#/media/File:Maultaschen_suppe.jpg
  Foarte bine Nici o problema ca unii si altsii baloteaza asa ceva dar ce legatura are cu draga de ANATOLIA..
  Mergetsi la un Restaurant la ISTANBUL si vetsi pricepetsi imediat ce si cum!!!
  Ca altele si altele la Cantina Studenteasca cunoastem
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_potato#/media/File:Patate_clusius_1601.jpg
  Iar aceasta Proba va fi cea mai cea
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_potato#/media/File:Dumont_-_Portrait_of_Antoine_Parmentier.jpg
  Lasatsi lasatsi ca voi Siciloi suntetsi niste BERBERI FRANCIZATSI: Amu’ Nu ne intereseaza prea Mult Sicilia dar ne trebuie martori cum ca ar fi Berberi mai ales caci de asta depinde Chestia cu ANATOLIA noastra draghe si iubita
  In fine mai jos hhhavem si un Profil Foarte Important, de fapt 3 TREI Profile f. Importante
  https://france3-regions.francetvinfo.fr/hauts-de-france/somme/amiens/amiens-ministre-sports-laura-flessel-assiste-coupe-france-ballon-au-poing-1321195.html
  Un poc de Geografie sa fie tot pentru Proba la Dosaru’ CiNe este cine…Numai pentru asta Nu ca noi Valahoi am havea Pretentsii la Guadalupa’! Nu. nu. nu! Noi tot cu ANATOLIA am vrea
  Intrebarea este Simpla Fiindca Noi valahoi NU deranjam Interesele Francezilor, Englizilor, Olandezilor de ce Nu putem avea a noastra ANATOLIA? Cine se opune acestei justei cauze??? Cumva cei de la BUDAPESTA???
  Un alt Profil Edificator sa zica ei si altsii ce vor
  https://www.gettyimages.it/detail/fotografie-di-cronaca/president-of-the-regional-council-of-guadeloupe-fotografie-di-cronaca/1154621176?adppopup=true

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus