Un om a murit într-un accident produs pe un drum județean plin de gropi, nemarcat și nesemnalizat corespunzător.

Un bărbat de 64 de ani a murit în urma unui accident auto produs vineri, 1 februarie, în localitatea Bălata, lângă Deva. A pierdut controlul volanului, iar mașina a ieșit de pe carosabil și s-a lovit de copacii de pe marginea drumului.

Starea drumului județean pe care s-a produs accidentul este deplorabilă. Ca o profeție sinistră, cu doar o zi înaintea tragediei Hunedoara Liberă publica un fotoreportaj care atragea atenția asupra pericolului iminent de accidente pe acest sector de drum plin de gropi.

IMG_9841 IMG_9851 IMG_9865

Imediat după accidentul de vineri, ne-a atras atenția o postare de pe rețelele de socializare. Iată despre ce este vorba:

„Supun atenției dumneavostră următoarea desfășurare de fapte: în această seară, pe drumul județean dintre Bălata și Șoimuș, un om a murit deoarece nu a evitat o groapă din asfalt. A intrat cu mașina în groapă și de acolo a zburat într-un pom de pe marginea drumului. Cine credeți că se face vinovat de moartea acestui om? Cum putem să tragem la răspundere administratorii drumurilor (indiferent de categorie) pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple?” – a scris domnul Ciobanu Marius.

În primul rând, administratorul respectivului drum este Consiliul Județean Hunedoara, iar responsabilul direct este doamna Carmen Guran (foto medalion – stânga– directorul tehnic, „specialistul” în drumuri al CJ.

Situația este mult mai gravă decât pare la prima vedere. Carmen Guran, zisă și „Doamna Zero Centimetri de drum într-un mandat”, are de dat câteva explicații cruciale:

 • De ce nu s-a intervenit până acum pentru remedierea acestui segment de drum foarte circulat (în condițiile în care Consiliul Județean a rămas cu bani necheltuiți în anul 2018, deci lipsa banilor nu poate fi folosită ca argument!)?

 • Cum explică lipsa indicatoarelor obligatorii care semnalizează un drum cu denivelări, pentru reducerea vitezei și evitarea accidentelor?

Cum poate Poliția să expedieze într-o frază cauzele accidentului, spunând că, „din cauza vitezei excesive, autovehiculul a intrat în derapaj…”?

Domnilor de la Poliție, ați văzut gropile din asfalt? Dacă da, ați văzut vreun indicator care să le semnalizeze? Nu v-a trecut nicio secundă prin cap că siguranța circulației rutiere este cea dintâi responsabilitate a dumneavoastră? Vă reamintim noi! Chiar niciun polițist de la Rutieră, niciun șef de post, nimeni nu a văzut că viața oamenilor este zilnic pusă în pericol pe acel drum?

Ca de obicei, „mortul e vinovat”, nu-i așa, domnilor polițiști?

Domnule Comisar-șef de poliție Alin Vasile Bârla, Șef Serviciu Rutier (foto medalion – dreapta), vă solicităm oficial să răspundeți în scris pe adresa redacției noastre, în baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, la următoarea întrebare: Câte indicatoare de semnalizare a drumului cu denivelări sunt montate astăzi, 5 februarie 2019, de la Ilia până la Simeria, pe sectorul de drum județean, precizând poziția lor și data la care au fost montate. Îi rugăm pe această cale pe cetățeni să ne semnaleze dacă, cumva, se vor monta semnele de circulație începând de miercuri, 6 februarie, doar pentru a „coafa” răspunsul pe care îl așteptăm.

Doamnă Carmen Guran, înțelegem preocuparea dumneavoastră pentru propria imagine, însă în timp ce sunteți atentă să formulați solicitări de drept la replică în ziare (înțesate cu neadevăruri, de altfel!), iată că mor oameni pe drumuri județene pline de capcane nesemnalizate! Mandatul dumneavoastră sinistru de la Consiliul Județean începe să pună în pericol însăși viața și siguranța oamenilor.

„Cum putem să tragem la răspundere administratorii drumurilor (indiferent de categorie) pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple?”, se întreba domnul Ciobanu Marius.

Ei bine, îi sfătuim pe această cale pe membrii familiei bărbatului decedat să ia urgent legătura cu un avocat pentru a fi consiliați juridic în lumina celor de mai sus. Culpa Poliției Rutiere și a Consiliului Județean este, considerăm noi, evidentă: aceste instituții au obligații legale clare în privința semnalizării unui drum cu gropi în asfalt, astfel încât conducătorii auto să reducă viteza până la limita evitării oricărui pericol.

De altfel, toți conducătorii auto care pot face dovada că autoturismele lor au avut de suferit din cauza acestui drum nesemnalizat corespunzător, au mari șanse să își recupereze banii pentru reparații de la Consiliul Județean Hunedoara. Desigur, cei vinovați direct trebuie să răspundă personal, pentru că ar fi aberant ca eventualele sume imputate să fie plătite din banii contribuabilului hunedorean!

În acest context, vă prezentăm mai jos un extras din Noul Cod Rutier actualizat:

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 5

(1) Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

(2) Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia.

(6) În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.

Aveți dreptate, domnule Ciobanu. Responsabilii direcți trebuie puși să plătească pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple.

27 răspunsuri

 1. Acest Birla e un crexxn. Nu știu cine a pus un dobxxoc la cirma serv rutier. Cred ca Birlea și primarul Oancea. Ăștia-s pilele acestui milițian de carton. Un șpăgar și un doxxtoc. Nu o sa vedeți nimic bun din conducerea SPR_lui cu acest doxxtoc la cirma.

 2. Anul trecut am facut sesizari in ceea ce priveste acel sector de drum Soimus-Balata.Am trimis mail la primaria Deva,au spus ca nu tine de ei,am trimis la CNAIR,acelas raspuns..nu tine de ei,la primaria Soimus…nu mi-au raspuns.Am trimis timp de 3 saptamani din doua in doua zile.pana la urma au peticit in noiembrie…pacat.Ne stricam masinile si mor oameni din cauza neglijentei .Probabil pentru ei,acel drum nu prezinta interes..e doar un drum intre sate..😐

  • flaviustudor@yahoo.com' Administrator spune:

   Administratorul drumului este Consiliul Județean Hunedoara, acolo trebuie să vă adresați.

   • Atata timp cat de la Deva mi-au spus ca nu tine de ei si m-au indreptat catre Cnair,acolo am facut urmatoarea sesizare.Daca nu ma insel mai am raspunsul lor in care ma indrumau spre Primaria Soimus….Fac naveta zilnic pe acel tronson,azi am realizat ca sau mai peticit din gropi..
    Pacat ca nu am stiut unde sa ma adresez atunci.Asta se intampla in noiembrie anul trecut

   • Acolo trebuie intrat cu răngi și topoare și dat foc la cuibul ăla de îmbuibați, plătiți regește ca s-o frece! Cristosu’ mă-sii de țară cu oameni de căcat!

 3. ciprian54@yaho.com' Valea Jiului spune:

  Rugam Consiliul Judetean Hunedoara (PSD) sa asfalteze in acest an drumul judetean din Parang si drumul judetean Valea de Pesti !

 4. PĂcat că nu sint 3 institutii in cirdasie ca era grup infractional . Asa sunt numai 2 POLITIA si CONSILIU JUDETEAN

 5. Atentie hunedoreni: marea problema este lipsa semnelor, nu neapărat gropile! Ăsta e clar, caz penal. Dacă nimeni nu face nimic e complice la o situatie extrem de gravă

 6. Politia nu a vazut nimic pentru ca pe acolo nu stau cu radarele. N-au clienti ca drumul e prost si masinile merg incet. Politia si Consiliul judetean sunt vinovati cel putin moral pentru moartea acestui om

 7. Nu sunt in stare sa repare amărâta de centură a Devei, cum sa repare si alte drumuri?
  Toți sunt niste hoți care ne jegmanesc pe noi contribuabilii de bani.

 8. Dxf54xch@yahoo.com' Christos Christopolos spune:

  Sa-i dea in judecata pe toti vinovatii. Asta e solutia.

 9. Fodormircea68@gmail.com' Fodor Mircea spune:

  Toate drumurile din judetul Hunedoara sunt praf dar noi platim vigneta ca un pasaport spre moarte,iar autoritatile sunt fara reactie..ori sunt incapabile ori nu vor sau nu mai sunt bani, cert este ca dreptul nostru la libera circulatie ne este ingradit de gropi..

 10. rodicasasu1953@gmail.com' Rodica Sasu spune:

  Circul foarte des pe acel traseu, ieri 5 februarie am constatat că gropile au fost astupate. De fiecare dată trebuie sacrificată o viață sau mai multe, pentru ca cineva să.și facă datoria? Unicul răspuns: cine se face vinovat, să plătească! Prea multă delăsare!

 11. Pingback: Mort pentru că nu a evitat o groapă din asfalt. Caz scandalos în vestul țării

 12. Nu este singurul drum cu gropi si denivelari.Cel de la Santuhalm la Hunedoara este la fel.Nu este semnalizat cu nici un fel de panou.Daca ti se imtampla ceva n-ai adaptat viteza la conditiile de drum si le spui ca nu este semnalizat dar ei o tin pe a lor.

 13. Pingback: Mort pentru că nu a evitat o groapă din asfalt. Caz scandalos în vestul țării – Banat24

 14. Voi chiar credeți că mâncătorii de gogoși pe banii noștrii își vor dezlipi vreodata buzele de posteriorul ”autorităților” pentru a le trage la răspundere că nu-și fac datoria ??? Sunteți naivi și nu știți în ce țară trăim…

 15. De la Barsau la Harau aceleași gropi, poate mai multe. Din Harau spre Simeria un dezastru. Acum s-au peticit aceste drumuri, dar tot un dezastru sunt…

 16. adi.popa61@yahoo.com' POPA ADRIAN spune:

  Până când sa lucrat la autostrada, sa folosit acest secment de drum judetean(Uroi-Soimuș) și am sperat, că după ce scăpăm de camioane, autobasculante și tot traficul greu, cineva o să repare tot ce a folosit și a stricat. Nu sa făcut așa ceva. Dece? Dacă nu este foarte greu cred, că a-ți uimi dacă aflați și publicați numărul accidentelor întâmplate între cele două tentative de giratorii din DN7 spre Deva și respectiv Arad și autostradă.

 17. Dumnezeu sa il ierte! Vinovatii trebuie acum aa plateasca. Trebuie sa se lase cu demiteri si din militia si din CJ , dar si primaria Soimus e devina. Nu mai plombati cu materiale proaste care au adua morti si gropi. Demiteti ai faceti curatenie ai folositi astfaltare ca la carte pt 10 ani

 18. De 4 ani de zile Asociația România Fără Gropi se luptă cu acești indolenți.
  Ce avem la drumuri (2.000 de decese anual) se numește terorism.

  A se vedea și art.105 din Codul Rutier. Dar poliția rutieră nu îl vede. Ea protejează Cartelul de la drumuri.

  http://www.romaniafaragropi.ro

 19. Drumul județean Soimus- Boholt de 5Km pe care circula zilnic camioane de mare tonaj TIR care transporta apa minerala de Boholt in toata tara arata deplorabil plin de gropi si capcane santuri si podete colmatate,denivelari periculoase,lipsa marcaje si semnalizari , care creaza disconfort pericole si uzura prematura masinilor celor ce folosesc zilnic acest drum. Asteptam raspunsul si masuri din patea factorilor responsabili sau se asteapta sa mai moara oameni in accidente de circulatie .

 20. cezar_horia@yahoo.com' Anti Dragnea spune:

  Să trăiască PSD ul. Mulțumim partidului iubit PSD.

 21. Pingback: O floare aduce primăvara? - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus