Proiectul pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a primit aviz favorabil de la ADR Vest.

 

Proiectul pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a primit aviz favorabil de la ADR Vest. Aceasta a fost prima etapă de verificare a conformității administrative și eligibilității pentru proiect.

Urmează ca până la sfârșitul lunii ianuarie ADR Vest să facă și o vizită în teren, după care va da decizia finală privind obținerea fondurilor pentru reabilitarea Castelului Corvinilor.

Inițial, proiectul a fost respins din cauza unor documente întocmite greșit de către Primărie și Consiliul Local Hunedoara în legislatura trecută, dar și a unor „bâlbâieli” ale autorităților responsabile cu gestionarea proiectelor pe fonduri europene, care au schimbat regulile în timpul jocului. Ulterior, prin mai multe hotărâri de Consiliu Local au fost îndreptate toate erorile din proiectul privind restaurarea Castelului Corvinilor”. Pentru proiectul „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, Primăria condusă de Viorel Arion a achitat în jur de 320.000 de lei firmelor Duopart Consulting SRL din Ploiești și Grup Corint din Alba Iulia.

Proiectul pentru Castelul Corvinilor a fost depus la ADR Vest în 24 noiembrie. Pentru astfel de proiecte în Regiunea Vest sunt alocate 28 de milioane de euro.

22.082.997,40 de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro – aceasta este suma cerută pentru „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor. Din acești bani, 21.641.337,43 de lei reprezintă fondurile europene, iar 441.659,94 de lei – contribuția proprie a Primăriei Hunedoara pentru acest proiect. Aceasta este suma maximă ce se poate obține pentru un monument de categoria A, precum Castelul Corvinilor. Dacă acesta ar fi fost monument UNESCO, suma s-ar fi dublat.

Proiectul pentru Castelul Corvinilor se referă la: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântana, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată, Turnul Njeboisia.

2 răspunsuri

  1. Astia de la ADR Vest vin sa “simta argumentele ” ! 🙂 🙂 🙂

  2. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

    Astia de la ADR Vest vin sa-si faca datoria, la orice proiect pe fonduri europene accesat vei avea parte si de cateva vizite din partea “oficialilor”, asta e procedura 🙂

    Sa speram ca totul va decurge normal, fara alte piedici birocratice sau politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus