Trecerea de la alimentația de iarnă, bogată în grăsimi, la cea de primăvară, în care predomină cruditățile, poate reactiva bolile gastrice.

Potrivit medicilor nutriționiști, ulcerul și gastrita se manifestă în mod special primăvara și toamna, atunci când durerile și arsurile stomacale sunt mai frecvente, la fel și stările de greață, de balonare și de amețeală.

Medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, recomandă persoanelor depistate cu afecțiuni gastrice „să fie mult mai precaute în această perioadă și să consume cu moderație alimente care le poate agrava starea de sănătate”. Printre alimentele periculoase în ulcer şi gastrită se numără ceapa, usturoiul, castravetele, ridichia sau ţelina. „Factorul principal care determină apariția ulcerului gastroduodenal este bacteria numită Helicobater Pylori, iar diagnosticul se pune foarte ușor, pe baza analizelor de sânge sau a gastroscopiei”, a mai declarat medicul Cecilia Birău.

Pentru a preveni apariția sau agravarea bolilor de stomac în sezonul de primăvară trebuie să evitați abuzurile în ceea ce privește alimentația, consumul de cafea, tutun sau de alcool. Automedicația este complet interzisă în cazul în care prezentați dureri sau arsuri gastrice. Cea mai eficientă măsură ce trebuie luată este să vă prezentați imediat la medic pentru stabilirea unui diagnostic și prescrierea tratamentului necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus