Unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere în România este alcoolul.

Se apropie weekend-ul prelungit. Mulţi dintre noi se pregătesc fie de o ieşire la terase, fie la iarbă verde.

Le reamintim şoferilor, că, până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional. La o valoare mai mare devine şi o problemă penală. Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.

Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.

Medicii spun că perioada în care se atinge valoarea maximă a alcoolemiei este de până la două ore de la ultimul pahar băut.

Alcoolemia şi timpul în care aceasta se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:

* 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

* 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;

* 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

* o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

* 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentraţia de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus