Un număr de 33 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan au fost înregistraţi până joi, anunţă Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, la nivel naţional au fost identificate 81 declarări de moarte cerebrală, în 19 cazuri familia a refuzat donarea. În celelalte 29 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. S-au efectuat 22 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi patru intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 55 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă.

De asemenea, în primele şase luni ale anului s-au realizat două transplanturi de cord şi două de plămân şi au fost exportate două grefe cardiace şi cinci grefe pulmonare către Eurotransplant.

“Ultimele trei luni au reprezentat un reviriment al activităţii de transplant, ceea ce a dus la o şansă nesperată a unor pacienţi români de a trăi datorită organelor donate de ‘îngerii’ lor. Criza de încredere în sistemul de transplant indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile marchează ‘un mare pas înapoi’ şi determină pierderea de vieţi omeneşti”, se arată în comunicatul ANT.

Totodată, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la modul de atribuire a codului CUIANT, Agenţia Naţională de Transplant precizează: “Codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Naţional de Transplant) este un cod unic, care se atribuie unui pacient în momentul în care este înscris pe lista de aşteptare. Atribuirea codului CUIANT se face conform prevederilor OMS 477/2009. Codul CUIANT se poate acorda şi în ziua intervenţiei, acest aspect nu este incorect sau ilegal, fiind o consecinţă a cursivităţii actului medical. Ordinea înscrierii pe listă este doar unul dintre criterii, însă cel mai important este criteriul urgenţei. De exemplu, dacă vine un pacient cu insuficienţă hepatică din cauza unei intoxicaţii cu ciuperci, acest pacient moare dacă în cel mai scurt timp nu primeşte un ficat nou. El poate fi inclus pe listă în ziua respectivă, primeşte codul CUIANT şi în aceeaşi zi poate să beneficieze de un transplant de ficat – dacă există un donator compatibil. Exemplele pot continua şi în cazul transplantului de cord sau de rinichi”.

ANT mai menţionează că există o preocupare a instituţiei ca pacienţii de pe listele de aşteptare să aibă acces la un transplant într-un mod unitar şi echitabil.

“Există un drum lung de la momentul declarării morţii cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan. Procedurile sunt absolut transparente”, relevă sursa citată.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus