Februarie 2019 este prima lună în care se achită taxele salariale reduse pentru angajații din construcții, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2019.

Februarie 2019 este prima lună în care se achită taxele salariale reduse pentru angajații din construcții, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2019.

Depunerea declarației 112 se poate face începând de astăzi, după ce formularul a fost actualizat vineri (inclusiv versiunea electronică) și au apărut și instrucțiunile pentru aplicarea efectivă a taxelor salariale reduse.

În domeniul construcțiilor, anul 2019 aduce o reducere considerabilă a poverii fiscale pe care o au angajatorii cu salariile pe care le plătesc.

Timp de zece ani, din 2019 și până în 2028, angajatorii din domeniul construcțiilor beneficiază de o povară fiscală redusă la plata salariilor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018.

Concret, este vorba de taxe salariale reduse, care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2019. Asta înseamnă că taxele salariale reduse se plătesc prima oară luna asta, până lunea viitoare.

După ce au așteptat mai bine de două săptămâni, angajatorii pot depune în sfârșit declarația 112, adică formularul folosit pentru declararea lunară a taxelor salariale. Declarația 112 a fost actualizată vineri prin ordin comun al mai multor ministere, plus că, totodată, au apărut și instrucțiunile pentru aplicarea taxelor salariale reduse, care erau așteptate cu mare interes de către angajatorii din domeniul construcțiilor. În plus, de azi avem și versiunea electronică a noului formular 112, ceea ce înseamnă că firmele pot declara de azi taxele salariale pentru luna ianuarie 2019.

Totuși, chiar dacă s-a rezolvat problema formularului 112 și a instrucțiunilor sale, mai mulți specialiști au avertizat că sunt șanse mari să vedem un blocaj, din moment ce taxele salariale reduse ar urma să poată fi aplicate numai după ce Guvernul instituie o schemă de ajutor de stat.

Trebuie ținut cont că există anumite condiții de îndeplinit pentru a putea aplica taxele salariale reduse, astfel că nu toți angajatorii din construcții beneficiază chiar din ianuarie 2019 de o povară fiscală redusă. Condițiile pentru angajatori sunt:

 • să-și desfășoare activitatea în construcții (lista domeniilor este aici);
 • cifra de afaceri realizată din activitățile respective de construcții să fie de cel puțin 80%din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
 • veniturile brute lunare ale salariaților să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei (pentru veniturile lunare brute de la 30.001 lei în sus se datorează taxele salariale obișnuite).

Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor, care se declară, de luna asta, prin formularul 112, sunt următoarele:

 • scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
 • scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
 • cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
 • cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).

Pe deasupra, angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse.

Sursa: avocatnet.ro

2 răspunsuri

 1. sindicatsperanta@yahoo.com' Stoica Constantin Nicolae spune:

  Cum și unde se poate plăti contribuția de 3,75 la pensii , aferentă pilonului 2, dacă angajatorul nu o mai reține?

 2. Articolul e partial adevărat.
  În realitate lucrurile stau in felul urmator
  – salariul minim brut 3000 lei
  – daca venitul brut in luna este egal cu 3000 lei atunci se aplica reducerile de mai sus.
  – daca venitul brut in luna este mai mic decât 3000 lei atunci nu se mai aplica reducerile.

  Pe scurt, poti sa ai 3000 de lei in cartea de munca, daca nu ai luna completa nu beneficiez de reduceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus