Consiliul Județean Hunedoara și primăriile Hunedoara, Lupeni și Șoimuș sunt vedete în dosarele instrumentate de procurorii DNA.

MOLOȚ și BALINT au pus Hunedoara pe harta corupției

Administrația județeană se află în centrul celui mai mare scandal al ultimilor 10 ani. Fostul președinte al instituției, Mircea Moloț și fostul vicepreședinte, Tiberiu Balint, sunt urmăriți penal într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia. Capetele de acuzare date publicității până în prezent sunt impresionante (CITEȘTE AICI).

În același dosar, sunt urmăriți penal ginerele lui Mircea Moloț, Robertto Venter și doi oameni de afaceri: Emilian Pup și Vasile Axinte, administratori ai unor „firme de casă” care făceau parte din circuitul financiar descoperit de procurori.

Ancheta procurorilor DNA a ajuns la Primăria Hunedoara

În luna mai a anului 2015, anchetatorii DNA au ajuns la Primăria Municipiului Hunedoara. Din informațiile obținute, anchetatorii au ajuns în primăria condusă de Viorel Arion urmărind fondurile alocate ilegal de Consiliul Județean Hunedoara în campania electorală pentru alegerile preziedențiale din 2014.

În octombrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, CJ a alocat, la propunerea președintelui de la acea vreme, Mircea Moloț, suma de 1.267.000 lei către 15 primării sub forma unor ajutoare financiare. În opinia Curții de Conturi, care a efectuat un control în luna mai a acestui an, aceste plăți au fost făcute fără respectarea Legii nr. 273/2006, în sensul că sumele „nu au fost alocate pentru ajutorarea Unităților Administrativ Teritoriale aflate în situații de extremă dificultate.”

Procurorii DNA au aflat că cele 5 miliarde de lei vechi alocate Primăriei Hunedoara au ajuns în conturile SC PROSERV SA Hunedoara, societate controlată de deputata PNL Carmen Hărău. În acest caz, deocamdată, DNA nu a oferit detalii despe anchetă, însă este cunoscut faptul că anchetatorii au ridicat mai multe documente. Mai mult, în acest dosar a fost deja audiată directoarea economică adjunctă a Primăriei, Anișoara Popa.

În octombrie 2015, DNA a bătut din nou la ușa primarului Viorel Arion. De această dată, potrivit unor surse neoficiale, anchetatorii au ridicat noi documente care vizează mai multe contracte publice.

Dosarul de la Șoimuș a ajuns la DNA Alba Iulia

Procurorii anticorupție anchetează și lucrările de introducere a apei în comuna Șoimuș. Potrivit publicației Mesagerul Hunedorean, ancheta în acest caz a pornit de la o plângere penală depusă de administratorul firmei care a contractat lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din comuna Şoimuş. Acesta a reclamat faptul că anumite facturi depuse la autoritatea competentă pentru decontarea banilor europeni, AM POS Mediu Timişoara, nu îi aparţin.

Neregulile semnalate de SC Construcţii 5 Vest SRL au ajuns până la Ministerul Fondurilor Europene, care a comunicat că este vorba despre şase facturi, emise în anul 2015, către Primăria Şoimuş, care ridică suspiciuni de fraudă. Reprezentanţii ministerului au mai arătat că în urma verificării facturilor, administratorul SC Construcţii 5 Vest SRL a constatat că în documentele fiscale respective existau erori la calcularea TVA, sau erau semnate de către un angajat al firmei sale, care a negat că le-ar fi semnat. Mai mult de atât, una dintre facturi nu era aceeaşi cu factura emisă de societatea sa şi nu era semnată de către administrator, având o copie a ştampilei şi a semnăturii pe aceasta.

După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a trimis dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, motivul fiind complexitatea cazului, valoarea pagubei şi tipul infracţiunilor, acum, cauza face o nouă escală, pe aceleaşi considerente. Recent, dosarul penal a fost transmis către DNA, pe motiv că ancheta depăşeşte atribuţiile procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Primarul din Lupeni a fost trimis în judecată

Cornel Resmeriță, primar la Lupeni, este urmărit penal în doă dosare: „Gala Bute” și un altul, de abuz în serviciu. În cel de-al doilea dosar, disjuns din primul, primarul din Lupeni este trimis în judecată pentru abuz în serviciu alături de un angajat al Primăriei și de omul de afaceri Miron Gărdean.

Procurorii DNA susțin că, în 2011, Cornel Resmeriță, în calitate de primar al municipiul Lupeni, a atribuit societății Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanțat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Stațiunii turistice Straja. Acest contract ar fi fost atribuit de Cornel Resmeriță și Condoiu Cristofor-Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispozițiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA. Mai mult, procurorii spun că, deși cei doi inculpați cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale. Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Și alte primării sunt vizate de anchetele anticorupție

Potrivit informațiilor neoficiale, DNA nu anchetează doar cazurile prezentate mai sus. Există informații potrivit cărora se face cerectări în alte cauze care vizează activitatea unor primari și oameni de afaceri din județul Hunedoara, dar toate la timpul lor.

Un răspuns

  1. Vi se pare ca se tem de anchetele DNA?
    Procedeaza la fel ca atunci cand MOLOT era presedinte la CJ si la PNL.
    Daca DNA-ul investiga si legea sanctiona abuzurile savarsite de MOLOT si apropiatii sai in toate institutiile publice, pagubind bugetul statului de mari sume de bani, atunci poate ar fi fost mai retinuti.
    Dar asa, ei stiu ca nu o sa pateasca nimic, iar jaful si abuzurile continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus