Alegerile parțiale din data de 5 noiembrie reprezintă un test foarte important atât pentru PSD, cât și pentru PNL în județ.

Interesant e că nu candidații vor fi cei care vor deconta un eventual eșec, ci chiar liderii organizațiilor județene ale celor două formațiuni politice.

La PSD, după ce au fost nominalizați trei posibili candidați – Radu Barb, Ovidiu Moș și Emil Stoica Mariș – a fost ales al patrulea – Petru Mărginean. O decizie care a provocat supărare în tabăra PSD, dar nu atât de mare încât să se lase cu demisii. Și asta pentru că toți cei care s-au supărat au fost ajutați de carnetul de partid să ocupe respectivele poziții. Demisia din PSD ar fi fost echivalentă cu cea din funcțiile pe care protestatarii le ocupă în prezent. Care dintre ei ar fi riscat?! Dovada – niciunul! În cazul unui eșec în alegeri, nici Radu Barb și nici Ovidiu Moș nu vor fi cei care vor pune capăt carierei politice a lui Laurențiu Nistor sau Natalia Intotero, în prezent președinte interimar al PSD Deva.

Un eșec al lui Petru Mărginean ar putea fi începutul sfârșitului pentru Laurențiu Nistor doar pe jumătate. Aflat la al treilea mandat de deputat, președinte al Organizației Județene a PSD din 2010, Nistor nu mai are mari mize politice. Oricum, PSD nu a obținut niciodată din 1992 încoace postul de primar al municipiului Deva, în primul rând pentru că această formațiune politică nu a avut un candidat redutabil sau l-a scos prea târziu (vezi cazul 2016) ori pentru că mereu a existat o înțelegere cu Mircia Muntean. De această dată, PSD a ales un om din afara partidului, care, după spusele lui Laurențiu Nistor, stă cel mai bine în sondaje. Acest lucru se va verifica în data de 5 noiembrie.

Probabil, dacă Petru Mărginean va câștiga, Laurențiu Nistor se va gândi dacă să mai candideze o dată și în 2020 sau măcar să rămână în fruntea PSD Hunedoara. Dacă Mărginean va pierde, există două variante. Nistor anunță că pleacă, dar nu mai repede de 2020. PSD e un partid disciplinat, liderul nu este mazilit că se ridică masele de membri, ci pentru că dorește un grup restrâns de oameni. Cine l-ar putea mazili astăzi pe Laurențiu Nistor în PSD? Poate doar o grupare a primarilor, cum s-a întâmplat la PNL Hunedoara în 2016. Ar avea sorți de izbândă? Aceasta ar fi o a doua variantă. Totuși, deocamdată nu se întrevede un număr 2 în PSD, persoană care să adune în jurul său suficienți adepți. Cum nu aduce anul, ce aduce ceasul, orice e posibil în cazul unui eșec.

La PNL, Lucian Heiuș duce o bătălie electorală importantă în calitate de președinte al liberalilor hunedoreni, mai ales că la parțialele de la Lupeni și Sălașu de Sus, din 11 iunie 2017, formațiunea politică pe care o conduce a pierdut la scor alegerile. În plus, PNL Hunedoara a trecut prin multe încercări după pierderea alegerilor locale și a celor generale, a rămas fără o serie de lideri și pare că nu a învățat încă lecția opoziției. În cazul unui eșec al lui Florin Oancea în orașul cu cea mai puternică organizație a PNL din județ, pe liberali îi va aștepta o lungă perioadă de opoziție în județ, cel puțin încă un ciclu electoral. Atunci vor începe problemele și pentru Lucian Heiuș, căruia i se va reproșa eșecul. De altfel, o primă măsură ca să limiteze eșecul ar fi fost luată. Surse neoficiale din PNL spun că Lucian Heiuș și Tiberiu Balint i-au cerut senatorului Eleonora Carmen Hărău să nu se implice în campania electorală de la Deva, în condițiile în care anul trecut, Viorel Arion a pierdut Primăria Hunedoara din cauza acesteia.

În cazul în care Oancea câștigă, PNL Hunedoara primește o gură de oxigen. La fel și Lucian Heiuș în fruntea organizației județene.

Pentru Petru Mărginean și Florin Nicolae Oancea e clar că dacă vor pierde, acesta va fi capătul carierei politice pentru fiecare dintre ei. Mărginean a pierdut o dată, Oancea – de două ori cursa pentru Primăria municipiului Deva. Mărginean a plecat din PC pentru PNL, de unde a fost dat afară anul trecut, iar acum două săptămâni s-a înscris în PSD. Oancea a demisionat din PNL în 2012 și a încercat o candidatură ca independent, iar anul trecut s-a înscris în ALDE, de unde a plecat după câteva luni, acum a revenit în PNL. Care dintre aceștia va pune probleme liderului său de partid? Răspunsul îl vom afla în data de 5 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus