Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare europene atenţionează că în SUA şi Europa au fost identificate cazuri de gripă cu o tulpină AH3N2, care poate da forme severe de boală.

Reprezentantul în România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Victor Olsavszky, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că în SUA, dar şi Europa circulă o tulpină AH3N2 diferită de cea inclusă în vaccinul sezonier.

“Potrivit rapoartelor internaţionale, specialiştii se aşteaptă ca această tulpină, diferită din punct de vedere genetic, să fie asociată cu un număr de cazuri severe de gripă”, a adăugat reprezentantul OMS.

Victor Olsavszky a explicat că virusul gripal de tip A are din când în când astfel de manifestări. “În 2008, a fost o situaţie similară. Dar nu este o tulpină sută la sută nouă, care să nu semene cu nimic şi să ne dea probleme mari, cum a fost la pandemia de gripă de acum câţiva ani. Până acum însă, nu sunt încă date suficiente şi nu au fost izolate suficiente tulpini ca să putem vorbi mai mult despre ea”, a mai spus medicul.

Totodată, se precizează că situaţia privind gripa va fi atent monitorizată, fiind necesară transmiterea ghidurilor de tratament către clinicieni, inclusiv a folosirii de antivirale.

În România, până la sfârşitul lui 2014, au fost confirmate trei cazuri de gripă, două de tip B şi unul AH3N2.

Până la 21 decembrie, au fost vaccinate antigripal 353.270 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii.

Mediafax

Foto: algerie-focus.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus