Consiliul Județean Hunedoara a aprobat noul Regulament de vizitare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte. Documentul stabilește amenzi mai mari pentru turiștii care vor încălca regulile de vizitare.

În ultimul an, Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice a identificat carențele vechiului Regulament și a stabilit noi reguli de vizitare a sitului arheologic.

„Am învățat și noi din mers. Amenzile erau prea mici, iar vizitatorii nu respectau regulile. Acum sunt amenzi mai mari și reguli mai stricte”, a declarat pentru un post local de televiziune Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte.

Noul Regulament modifică programul de vizitare a monumentului istoric, astfel încât va fi permisă vizitarea de către publicul larg şi în lunile de iarnă (în perioada 1 decembrie – 28 februarie), şi ajustarea unor repere orare de vizitare. Astfel vizitarea monumentului de la Sarmizegetusa Regia se face după cum urmează: în perioada 1 mai – 30 septembrie, – zilnic între orele 09.00 şi 20.00; în perioadele 1 martie – 30 aprilie şi 1 octombrie – 30 noiembrie,- zilnic între orele 09.00 și 18.00; în perioada 1 decembrie – 28 februarie, situl este închis. În această perioadă vizitarea este posibilă, la solicitarea unor grupuri mai mari de 5 persoane, numai dacă starea vremii permite acest lucru și cu aprobarea prealabilă a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Vizitatorii trebuie să știe că este interzisă pătrunderea vizitatorilor în incinta monumentului, în afara programului de vizitare, din orice direcție sau poartă de acces;

De asemenea, se interzice consumul de alcool în incinta monumentului istoric sau în timpul vizitării monumentului. Se recomandă folosirea locurilor de odihnă special amenajate şi se interzice aşezatul vizitatorilor pe iarbă sau pe părţi componenete ale monumentului istoric.

Amenzile pentru cei care nu respectă regulile de vizitare ajung până la 2.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus