Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească datornicii.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că toţi cei care îşi vor achita până la 31 martie 2016 obligaţiile de plată datorate bugetului general restante la 30 septembrie anul acesta şi administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, dacă îndeplinesc o serie de condiţii, transmite Agerpres.

Potrivit actului normativ, de asemenea, contribuabilii care plătesc până la 30 iunie anul viitor o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie, administrate de ANAF.

“Cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile nu vor plăti nici în continuare. Sper cu excepţiile de rigoare… ceilalţi să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piaţă”, a spus  premierul Victor Ponta, în debutul şedinţei de Guvern.

El a explicat că facilitatea fiscală va fi “pentru cei care îşi plătesc în totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile până în martie”. “Nu scutim de niciun leu. Cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau nu plătesc datoria integral nu beneficiază… Pur şi simplu dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă aşa cum este normal”, a arătat Ponta.

Procedura de aplicare a ordonanţei se va aproba în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, prin ordin al ministrului Finanţelor, în cazul creanţelor administrate de către organul fiscal central sau prin ordin al conducătorului instituţiei sau autorităţii publice, în cazul obligaţiilor de plată individualizate în titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central. 

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească datornicii:

– toate obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting până la data de 31 martie 2016;

– o cotă de 45,8% din dobânzile aferente acestor obligaţii de plată restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale, se sting până la 30 iunie 2016, inclusiv;

– până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, se stinge cota de 45,8% din eventualele dobânzi calculate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale;

–  până la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere şi cotei din dobândă (a accesoriilor), sunt stinse toate obligaţiile de plată principale curente, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016;

– contribuabilul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus