Sloganul la modă în România e „Reînnoiți clasa politică!”. Mai dispuse să respecte aceste vorbe sunt partidele mai mici sau cele nou înființate.

 

Printre candidații care nu au mai făcut până acum politică se numără și Stelian Bogdan Ene. Acesta deschide lista pentru Camera Deputaților a Uniunii Salvați România.

Are 34 de ani, a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, în anul 2008. Are un master în economie europeană la ASE București, finalizat în 2015. Este consultant IT independent și fondator al Asociației Institutul pentru Modernizarea Educației.

Reporter: De ce ați intrat în politică?

Stelian Bogdan Ene: La început, am fost doar un cetățean revoltat, apoi am intrat în zona civică, exasperat de ceea ce se întâmpla în Sectorul 3, unde locuiesc. Știți, primarul Negoiță propune tot soiul de proiecte foarte costisitoare și inutile, dar care plac oamenilor. Pusese niște lampadare electrice solare, cu o baterie îngropată, în parc, la umbra copacilor. Noi plăteam rate la FMI și CE pentru împrumutul de 20 de miliarde de euro, iar Negoiță risipea banii pe astfel de proiecte. Lucru acesta m-a motivat. A fost primul semnal de alarmă, am început să mă revolt. Lucrurile s-au catalizat după Colectiv. Luptasem până atunci cu mijloace civice pentru reforma educației și am demascat frauda academică. Cred cu tărie că tot așa se poate face și cu politica. Am intrat în politică la începutul acestui an și am fost ales consilier local la Sectorul 3. Am  văzut disprețul pentru cetățean și banul public, răsplata pentru clientela de partid, lucrările aberante, inutile contractate pentru a sifona bani publici, atitudinea disprețuitoare a funcționarilor.

R.: Puteți din interior să schimbați sistemul?

S.B.E.: Vrem să facem alt fel de politică. Încercăm, ne dorim decență publică, să dispară tupeul politicienilor. În definitiv, odată aleși, suntem în slujba cetățenilor, care ne-au angajat atunci când ne-au dat votul. Da, poate că oamenii nu au niciun câștig imediat că ne-au ales pentru CV-ul nostru, dar cu siguranță pot avea un câștig pe termen lung votând oameni care au demonstrat că sunt profesioniști. Nici nu vă puteți imagina câte piedici ni s-au pus, câte piedici pun partidele mari. Cu siguranță, pentru ele, partidele nou înființate reprezintă o amenințare, iar candidații independenți de politica ce s-a dus până acum sunt de-a dreptul periculoși pentru sistem. Ne-am dus cu capul înainte, am muncit pe brânci împreună cu câțiva avocați să putem întâi să avem listele cu susținători în București, la locale. Acum, am avut contestații peste contestații, dar am reușit în cele din urmă.

De asemenea, am coordonat extinderea USR în Ardeal (zona de Nord-Vest) unde am avut șansa să întâlnesc oameni excepționali, fără legătură anterioară cu politica, ce așteptau o scânteie care să-i aducă împreună în lupta pentru viitorul României.

R.: Oamenii vor spune: A venit un candidat de la București să ne reprezinte…

S.B.E.: Să știți că am avut teama aceasta, dar s-a spulberat după ce ne-am întâlnit cu oamenii. Candidez pentru a duce în Parlamentul României programul USR de transparență decizională, depolitizare și profesionalizare a administrației publice. Jaful trebuie să înceteze și cei vinovați trebuie să răspundă. Poate că sunt naiv, dar eu le spun oamenilor adevărul: un parlamentar nu le poate repara strada și nici nu le poate găsi slujbe, dar poate iniția legi, care, după ce vor fi aplicate, vor aduce mai mulți bani la buget, astfel că administrația locală va avea de unde să repare drumurile, iar investitorii vor putea să facă mai multe angajări. Nu pot să le promit oamenilor că le voi aduce fonduri de la Bugetul de Stat pentru proiectele administrației locale, pentru că asta ar fi o continuare a felului în care se împarte banul public: pe criterii politice și prin trafic de influență. Eu pot doar să îi asigur că voi susține un proiect de lege prin care să se oprească risipa și banul public să fie împărțit pe criterii nediscriminatorii administrațiilor locale.

De asemenea, susțin crearea unui sistem național pentru managementul achizițiilor publice. Am și studii economice și cred în puterea liberei inițiative de a schimba România în bine. Dar consider în același timp că piața liberă e un mijloc, și nu un scop în sine, că înainte de eficiență economică avem nevoie de egalitate de șanse indiferent de mediul din care provenim; îmi doresc un sistem de asistență socială care să ofere siguranță și oportunități pentru toți românii, nu să captureze oamenii în sărăcie și servitute politică. Provocarea pentru guvernanții României și unul dintre motivele pentru care am acceptat invitația filialei Hunedoara de a candida, este să găsim soluții de reindustrializare modernă, servicii și turism, prin care să recalificăm lucrătorii din zonele monoindustriale ale țării în activități cu valoare adăugată mare.

R.: Și pentru județul Hunedoara…

S.B.E.: Valea Jiului e zona care zugrăvește cel mai bine specificul economic al județului Hunedoara: trei sferturi urban, unul dintre cele mai industrializate județe ale țării. În Vale trăiesc mai bine de 100.000 de oameni, cu specializări tehnice, dornici să muncească. Din păcate, ei au devenit victimele unui experiment social la scară națională, atât înainte, cât și după Revoluție, care a distrus familii și a marcat destine. Cred că un rol esențial îl au Universitățile din Hunedoara și Petroșani, care pot deveni centre de greutate ale unor aglomerări industriale moderne; producătorii secolului al 21-lea sunt interesați mai ales de specialiști calificați, nu de forță de muncă ieftină, facilități fiscale sau fabrici de diplome.

4 răspunsuri

 1. Mult succes Bogdane !

 2. Un adevarat profesionist.mult succes

 3. mihai.simionesc_anr@yahoo.com' Mihai Simionescu (ANR) spune:

  Salut Bogdan,
  Vad ca ai sustinatori dedicati ! Unul spune cu convingere ca esti un “perfectionist”. Si eu care credeam ca esti salvamar…pardon, salvator !
  A propos de “dispretul fara de cetatean” de care vorbesti: Ai terminat de “perfectionat” sau de “salvat” ce era de salvat in Sectorul 3 ? Sau erai prea grabit sa pleci de la locul primei “salvari” ?
  Referitor la Valea Jiului, spui ca este una dintre cele mai industrializate zone din tara…. Cum era si Hunedoara acum nici 25 de ani….Formularea completa este ca acum sunt unele dintre zonele cu cea mai dramatica dezindustrializare fortata (cu buldozerul si dinamita ca sa fiu mai exact) impusa de factori externi dar si de incompetenta combinata cu coruptia guvernantilor care s-au succedat. Iti spune cava numele Pogea ? Dar frumosul nume Videanu ? Poate citesti un articol mai vechi de-al Monalisei….
  Dupa ce a fost “salvat” de guvernantii anteriori, Judetul Hunedoara detine tristul record de cel mai mare parc de ruine industriale din tara, multe din ele toxice pentru generatii si generatii. Inevitabil a venit “la pachet” cu asta si o involutia demografica record. Cifrele se omit sau se ascund dar este suficient sa te plimbi o ora pe strazile Hunedoarei, Calanului sau ale localitatilor din Valea Jiului ca sa simti care este situatia. Mult mai grava este situatia daca o analizezi pe profesii si varste. Intreaba un sociolog sau un demograf si o sa-ti spuna ceva de-ti va pieri elanul….
  Wikipedia zice ca intre 2002 si 2011 numarul locuitorilor a scazut cu peste 10 % dar senzatia mea este ca este un procent subestimat Oricum, acum cifra asta se invarte in jur de 20 % si o data instalata, o astfel de tendinta nu se mai schimba decat in zeci de ani. Fii linistiti, tinand cont de viteza cu care ati “salvat” Bucurestiul, este suficient timp….Totusi, vezi ca in Sectorul3 mai sunt multe de salvat… La doi pasi de Arena Nationala, prin curtea Liceului Leonida trece o stada (?) ce pare a fi supusa zilnic unui bombardament…. Parcul IOR (unde acum 10 ani mai prindeam stiuci la vobler) a fost invadat de betoane si ocupat de un gigamall monstruos in stil asiatic….
  Btw, mai stii cumva ce a facut D-na Clotilde Armand ? A terminat de amenajat plaja de pe cheiul Dambovitei ? Ca a inceput sezonul de plaja…. Si cu Catedrala Mantuirii Neamului, cum a ramas ? A oprit-o sau s-a razgandit ?
  Ce ziceai de perfectionism si de respectul fara de cetateni ?
  Transmite-i salutari Doamnei din partea mea: – A bon entendeur, salut !
  Merci.

 4. Ce CV musiu ? Numesti CV faptul ca ai lasat bucurestenii cu ochii in soare la cateva luni dupa ce le-ai promis cioara din par si ei te-au ales ca fraierii ? Daca vrei CV ia de la Madame Armand care a castigat destul de la Bechtel ca sa-l cumpere pe Nicusor Dan ! Bechtel castigand banii de la noi…. Asta smen profesionist !
  De fapt tzeapa pe care ai tras-o bucurestenilor este definitorie pentru partidul vostru de tzepari….
  Crezi ca de tzepari are nevoie Hunedoara ? N-au ajuns Pogea si Videanu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus