Din 2015, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor primi sporuri de 75% pentru orele muncite în zilele declarate nelucrătoare, potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Ordinul supus dezbaterii publice reglementează condiţiile de acordare, în 2015, pentru personalul MAI a majorării salariale prevăzute de art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, scrie Mediafax.

Astfel, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă fac parte din personalul civil sau militar, vor primi o compensaţie de 75% din salariul pentru o zi de lucru pentru fiecare zi de weekend sau sărbătoare legală lucrată.

În cazul în care, prin natura meseriei, angajatul MAI este obligat să vină la lucru într-o zi declarată prin lege ca fiind liberă, acestuia i se plăteşte în plus atât ziua lucrată, cât şi sporul de 75%.

Oficiali MAI au declarat pentru Mediafax că, odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin, angajaţii ministerului vor primi sporul indiferent dacă ziua de sărbătoare lucrată este „recuperată” cu o zi liberă la o altă dată.

Astfel, dacă pentru ziua de sărbătoare ori de weekend lucrată angajatul a beneficiat sau va beneficia de o zi liberă, el va primi numai sporul de 75%.

Reprezentanţii sindicatelor care apără drepturile poliţiştilor susţin că sporul de 75% reprezintă un drept legal.

Ziua liberă oferită în compensaţie pentru o zi muncită în weekend sau cu ocazia unei sărbători legale nu este de ajuns. Sporul reprezintă ceva în plus faţă de compensaţie. Înainte, pentru o astfel de zi lucrată, angajaţii primeau două zile libere”, a declarat pentru Mediafax preşedintele Prolex, Vasile Lincu.

Lincu a mai spus că, în condiţiile actuale, când MAI are deficit de personal, ar fi fost imposibil ca pentru o zi lucrată un angajat să primească doua libere. Din acest motiv, la presiunea sidicatelor, s-a stabilit ca cea de-a doua zi să fie plătită cu 75% din valoarea unei zile lucrate.

hotnews.ro

2 răspunsuri

  1. Si cu aplicare din 01.01.2200 …ca inca nu se stie ce si cum…vai de noi si tara noastra.

  2. PARLAMENTARII ASI HRANESC ‘cainii lor de paza”pt.a le fi fideli.Ceilalti care lucreaza in conditii similare(ambulanta;upu) dai la……!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus