Medicii de familie nu mai emit rețete compensate.

Medicii de familie care nu au semnat până miercuri actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate din judeţe au acordat consultaţii pro bono, însă nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate sau gratuite ori trimiteri pentru servicii decontate de CAS.

Colegiul Judeţean al Medicilor (CMJ) Hunedoara susţine “fără rezerve” revendicările medicilor de familie din judeţ, care refuză “justificat” continuarea relaţiei contractuale cu Casa Judeţeană de Sănătate (CJA), până la rezolvarea revendicărilor acestora, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CMJ Hunedoara, dr. Grigore Crişan.

“Majoritatea medicilor de familie din judeţ nu a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt afectaţi aproximativ 300.000 de pacienţi la nivelul judeţului Hunedoara. Noi suntem alături de pacienţi, îi sprijinim, îi consultăm, le dăm reţete. Sistemul este extrem de birocratizat şi susţinerea financiară este foarte slabă. Suntem şi vom fi alături de medicii de familie pe toată durata protestului”, a spus dr. Crişan.

La rândul său, secretarul CMJ Hunedoara, medicul de familie Alexandru Negruţiu, a ţinut să precizeze că activitatea cabinetelor medicilor de familie se derulează după programul anunţat, însă nu pot fi emise bilete de trimitere la specialişti sau reţete compensate.

“Nu se vor închide cabinetele medicale. Vom face totul pro bono, vom fi la cabinete şi vom face consultaţii gratuite. Vom emite reţete simple, dar nu vom putea acorda reţete compensate sau bilete de trimitere”, a declarat dr. Negruţiu.

În judeţul Hunedoara sunt 228 de medici de familie, majoritatea medici primari cu o vechime în profesie de peste 25 de ani.

„Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara îşi exprimă în continuare disponibilitatea în vederea asigurării accesului tuturor pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală primară.

În acest sens ieri, deşi zi nelucrătoare, parte din salariaţii şi conducerea CAS Hunedoara a avut program normal de lucru, fiind la dispoziţia medicilor de familie care au dorit să semneze actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Începând de astăzi şi atât timp cât va fi necesar, vom prelungi programul de lucru şi vom acorda toată asistenţa necesară medicilor de familie pentru ca aceştia să poată semna acordurile de prelungire în timp util.

Un număr de 71 de medici de familie din cei 221 din judeţul Hunedoara, reprezentând aproximativ 33% din totalul acestora, au semnat, până miercuri, 03 ianuarie 2018, actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate. Mai sunt 150 de medici de familie pe care îi aşteptăm astăzi şi în zilele următoare să vină să semneze actele adiţionale. Trebuie menţionat faptul că, până miercuri, la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara nu a fost depusă nicio notificare din partea medicilor de familie în sensul în care ar dori încetarea contractului cu instituţia.

Conducerea CNAS a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru acest an, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei. Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru.

Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. De altfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat.

CAS Hunedoara îşi exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog şi colaborare între partenerii contractuali se îndeplineşte misiunea asumată atât de instituţie cât şi de medicii de familie de a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale furnizate asiguraţilor.

Avem încredere în profesionalismul medicilor de familie şi avem convingerea că majoritatea acestora nu-şi vor uita legământul profesional şi datoria faţă de pacienţi”, se arată într-un comunicat al CAS Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus