Municipiul Hunedoara este singura localitate din județ care în ultimii 16 ani a avut 4 primari în 4 mandate.

În general, alegătorii au preferat să-și păstreze edilii șefi, dacă aceștia nu au luat decizia să candideze pentru alte funcții.

De ce și-au schimbat hunedorenii primarii? Există mai multe motive:

  1. Municipiul Hunedoara a fost cel mai lovit de restructurările din zona industrială și, din păcate, nici autoritățile centrale și nici cele locale nu au putut sau nu au vrut să oprească declinul orașului.
  2. Electoratul este mult mai impulsiv decât în celelalte localități ale județului. Și astăzi ei se „hrănesc” cu gloria de altădată a orașului, care era „fruntaș” la producția de oțel, dar și în sport sau artă.
  3. Alegătorii din Hunedoara și-au pus speranțe prea mari în cei pe care i-au ales. Dacă aceștia nu au avut rezultate care să-i mulțumească au fost rapid detestați. Să nu uităm că la Hunedoara au fost întotdeauna cele mai „nervoase” campanii electorale.
  4. Orașul are nevoie de reabilitarea infrastructurii rutiere, a fațadelor blocurilor.
  5. Hunedoara are nevoie de o regândire a strategiei de dezvoltare. Pe lângă turism, este nevoie de câțiva investitori care să aducă minimum 1.000 de locuri de muncă. Hunedorenii i-au găsit responsabili pe primari pentru că toate acestea nu s-au realizat în 16 ani.

Desigur, ar mai fi și alte motive pentru care locuitorii Hunedoarei au schimbat primarul și mandatul în 16 ani. 

 

În anul 2000, Remus Mariș a câștigat cu greu ultimul său mandat în fața lui Viorel Răceanu, fost primar al orașului în perioada 1961 – 1979. Mariș era deja primar din 1992, el conducând Hunedoara exact în perioada în care a avut loc restructurarea masivă a combinatului siderurgic. Nostalgici după vremurile în care Hunedoara a crescut, artificial sau nu, oamenii și-au pus iar speranța în primarul despre care spuneau că a ridicat orașul. Mariș a câștigat la 172 de voturi diferență.

Ani în șir, în oraș s-a vorbit că Remus Mariș a câștigat la limită, având norocul că atunci puteau vota și militarii în termen de la unitățile de pe raza localității, dar și cu ajutorul unor funcționari din Primărie. 

Rezultate vot, 2000

Remus Mariș (PNL):

  • primul tur – 8.550 de voturi
  • turul al doilea – 14.116 de voturi

Viorel Răceanu (PSDR):

  • primul tur – 8.190 de voturi
  • turul al doilea – 13.944 de voturi 

În 2004, Remus Mariș și-a încercat pentru a patra oară norocul. Erodat deja de trei mandate grele, Mariș a terminat pe locul I primul tur, dar a fost învins la scor în finală de către Nicolae Schiau, fost director în combinat, la acea dată șomer.

Au fost 6.160 de voturi diferență între cei doi, Schiau devenind astfel primarul orașului, pentru că hunedorenii sperau că acesta va reuși să aducă investitori în oraș. 

Rezultate vot, 2004

Remus Mariș (PNL):

  • primul tur – 5.827 de voturi
  • turul al doilea – 8.268 de voturi

Nicolae Schiau (PD):

  • primul tur –  5.332 de voturi
  • turul al doilea – 14.428 de voturi

În 2008, Nicolae Schiau își dorea încă un mandat în fruntea orașului. În toate sondajele de opinie, el se bucura de o susținere mare în rândul electoratului, deși nu realizase foarte multe ca primar.

În februarie 2008, liberalii l-au lansat în competiție pe Ovidiu Marius Hada, un necunoscut pentru hunedoreni, reîntors din Statele Unite la insistențele lui Mircia Muntean.

După o campanie foarte susținută, Hada câștigă primul tur cu o diferență de 1.809 voturi în fața lui Schiau și la peste 4.000 de voturi de Mihai Leu. Dacă ar fi fost doar un tur, Hada ar fi câștigat oricum alegerile. Chiar dacă între cele două tururi Mihai Leu trece de partea lui Nicolae Schiau, promițându-i-se postul de viceprimar, Schiau a pierdut bătălia și mandatul de primar cu 1.548 de voturi în spatele lui Hada. 

Rezultate vot, 2008

Nicolae Schiau (PDL):

  • primul tur –  7.247 de voturi
  • turul al doilea – 12.537 de voturi

Ovidiu Marius Hada (PNL):

  • primul tur –  9.056 de voturi
  • turul al doilea –  14.085 de voturi 

În 2012, legislația s-a schimbat, primarii urmând să fie aleși într-un singur tur de scrutin. Ovidiu Hada avea deja reputația făcută zdrențe și era trimis în judecată. Cu toate acestea, chiar ca primar de opoziție reușise să semneze 9 proiecte pe fonduri europene și să înceapă și lucrările la acordul-cadru, care prevede reabilitarea tuturor străzilor din oraș. În urma sondajelor de opinie, liberalii, social-democrații și conservatorii, alături de UDMR decid să îl susțină drept candidat la Primărie pe managerul spitalului, dr. Bende Barna.

În același timp, conștient că nu va mai câștiga un mandat de parlamentar, Viorel Arion decide să candideze și el la Primărie. Ovidiu Hada își anunță și el candidatura ca independent. Nostalgic, intră în cursă și Nicolae Schiau.

După o campanie extrem de agresivă, în care Arion s-a bazat pe voturile populației sărace din cartierele mărginașe și marșând pe etnia candidatului susținut de USL și UDMR, fostul parlamentar ajunge primar, câștigând mandatul cu o diferență de 767 de voturi.

Hada termină pe locul al treilea, adunând totuși foarte multe voturi – 5.201. 

Rezultatul votului, 2012

  1. Viorel Arion (USP/PDL) – 11.048 de voturi,
  2. Bende Barna (candidat independent, susținut de USL și UDMR) – 10.281 de voturi,
  3. Ovidiu Hada (candidat independent) – 5201 de voturi.

Suntem în 2016 și până acum și-au anunțat intenția să candideze la Primăria municipiului Hunedoara doar Viorel Arion, reîntors la PNL în urma fuziunii dintre PNL și PDL, și Dan Bobouțanu, de la PSD.

foto: adevarul.ro, replicahd.ro

 

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeți că va câștiga alegerile pentru funcția de primar al municipiului HUNEDOARA în 2016?

View Results

Loading ... Loading ...

 

4 răspunsuri

  1. negrescuraduioan@yahoo.co.uk' Negrescu Radu Ioan spune:

    Sper ca din 2020 sa se poata spune ca a avut cinci Primari !!!!

  2. Hunedoara a avut primari ? 🙁

  3. Puteau sa fie si mai multi in 4 mandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus