În 24 februarie 1938, locuitorii României au fost chemați la plebiscit, să se pronunțe prin „da” sau „nu” asupra Constituției lui Carol al II-lea.

În 24 februarie 1938, locuitorii României au fost chemați la plebiscit, să se pronunțe prin „da” sau „nu” asupra Constituției lui Carol al II-lea.

La vot s-au prezentat un număr de 4.303.064 de cetățeni, din care 4.297.221 au votat pentru și 5.843 (0,13 la sută) s-au opus. Astfel noua constituție a fost promulgată la 27 februarie 1938.

Constituția din 1938 a fost în vigoare pe timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea. A fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Constituția din 1938 se întemeia pe critica regimului de partide și pe doctrina corporatismului.

Iată cum e descrisă ziua votului pentru Constituția care a consfințit începutul dictaturii regale în România în Deva:

„În 24 februarie, sirena și clopotele tuturor bisericilor au anunțat prin sunete lungi și repetate, începând de la orele 7, marele eveniment național, iar muzica Regimentului 4 Grăniceri parcurgând străzile orașului a intonat cântece patriotice și naționale.

S-au prezentat la vot 70 la sută din numărul alegărilor înscriși în listele electorale pentru deputați și s-a obținut rezultatul de 2.368 pentru și numai unul/1/contra.

S-a observat că și bătrâni neputincioși, trecuți de 80 de ani, au făcut sforțări pentru a-și da adeziunea la marea operă venind cu trăsuri la locul de vot.

După încheierea votării, s-au mai prezentat încă peste 800 de alegători, însă votarea fiind închisă nu au mai putut să-și spună cuvântul.

Incidente nu au fost și toți cetățenii s-au prezentat în mod demn și sărbătorește a vota noua Constituție cu satisfacția sufletească față de noul așezământ, opera Majestății Sale Regelui.

Au fost numai cazuri izolate de abținere de la vot și nu s-a făcut nicio propagandă subversivă.

Seara, soldații și cetățenii conduși de cântecele Muzicei Regimentului 4 Grăniceri au parcurs străzile orașului cu retragere cu torțe într-o însuflețire patriotică cum n-a mai fost până în prezent”.

Documentul se păstrează în arhivele Serviciului Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale.

plebiscit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus