Asociaţia “13-15 Iunie 1990” a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare în care solicită o lege care să repare prejudiciile morale şi materiale ale mineriadei de la Bucureşti şi îşi exprimă “profunda dezamăgire” pentru atitudinea parlamentarilor, susţinând că aceştia “continuă să batjocorească” aceste victime.

“Asociaţia “13-15 Iunie 1990″, organizaţie civică ce militează pentru respectarea drepturilor victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, îşi arată profunda dezamăgire faţă de atitudinea parlamentarilor care, la aproape 33 de ani de la mineriadă, continuă să batjocorească victimele. Astfel, în Camera Deputaţilor a fost înregistrat proiectul de Lege privind acordarea unor drepturi victimelor mineriadei de la Bucureşti din perioada 13-15 iunie 1990, PL-x 79/15.02.2023. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat. În acest moment, proiectul de lege se află blocat în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, se arată în scrisoarea transmisă preşedinţilor PSD, PNL, AUR, USR, UDMR, Forţa Dreptei.

În document se menţionează că în continuare se tergiversează finalizarea urmăririi penale în dosarul mineriadei 1752/1/2017, iar “victimele care mai trăiesc sunt în continuare grav prejudiciate”, precizându-se că dintr-un număr de 1.389 de persoane aflate pe lista Parchetului Militar, care aveau calitatea de părţi vătămate în acest dosar, au murit mai mult de 700 de persoane.

“Cei rămaşi în viaţă, mulţi dintre ei bătrâni şi bolnavi, aşteaptă să li se facă dreptate, o minimă reparaţie morală şi materială faţă de lezarea sau pierderea unor drepturi substanţiale cum ar fi: dreptul la viaţă; dreptul la integritate fizică; dreptul la demnitate”, se mai arată în scrisoare.

Asociaţia a mai arătat că statul român a fost condamnat pe plan internaţional pentru lezarea gravă a drepturilor fundamentale şi constituţionale ale cetăţenilor români care au participat la demonstraţiile succesive din Piaţa Universităţii – Bucureşti din perioada 22 aprilie 1990 – 13 iunie 1990, iar autorităţile române au demarat cercetări privind identificarea şi pedepsirea persoanelor vinovate.

“Deoarece factorul politic a influenţat cursul anchetei penale în sensul trenării finalizării urmăririi penale şi a trimiterii în judecată a persoanelor vinovate – a creat o gravă şi continuă vătămare victimelor mineriadei de la Bucureşti din perioada 13-15 iunie 1990 -, statul român a fost chemat în judecată de către unele victime ale mineriadei”, mai menţionează sursa citată.

Asociaţia “13-15 Iunie 1990” a evidenţiat în scrisoare că, începând cu anul 2014, România a fost obligată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să continue investigaţiile în dosarul nr. 47/P/2014, cercetările fiind efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Totodată, în document se aminteşte că “în anul 1990, în urma manifestaţiilor de amploare declanşate în data de 22 aprilie pentru apărarea drepturilor câştigate la Revoluţia din Decembrie 1989, respectiv dreptul la libertate, la libera exprimare şi la constituirea unui climat politic conform prevederilor punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, protestele paşnice au fost înăbuşite în mod violent şi nelegal de către forţele de ordine şi de către grupuri de mineri chemaţi de preşedintele Ion Iliescu în acest scop”.

“Astfel, cetăţeni nevinovaţi au fost agresaţi, bătuţi, torturaţi, arestaţi, interogaţi şi ameninţaţi cu arme de foc, violenţe în urma cărora s-au constatat decese iar alte victime au avut nevoie de internare în unităţi spitaliceşti, producând acestora prejudicii morale şi materiale în condiţiile în care, după Decembrie 1989, se începuse instaurarea statului de drept şi a democraţiei în România”, se mai punctează în scrisoare.

De asemenea, Asociaţia “13-15 Iunie 1990” a susţinut că “magistraţii care au tergiversat instrumentarea acestui dosar sunt beneficiarii unor pensii speciale de zeci de mii de lei/lună”.

“În acest sens, vă informăm că pe rolul instanţelor internaţionale se află mai multe procese şi odată cu apariţia acestei legi toate aceste procese vor fi anulate, iar statul român nu va mai putea fi condamnat pentru tergiversarea cercetărilor penale. Având în vedere că anul acesta se împlinesc 33 de ani de la evenimentele din 13-15 Iunie 1990, 33 de ani de când victimele mineriadei aşteaptă să li se facă dreptate, vă solicităm să daţi o lege care să repare prejudiciile morale şi materiale ale victimelor mineriadei”, se conchide în scrisoare.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus