Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franţa, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.

Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la ‘chocolatl’, care derivă de la „xocolat” (xococ – amar şi atl – apă sau băutură).

Aztecii considerau ciocolata o băutură divină, care întăreşte rezistenţa şi combate oboseala. O ceaşcă din această băutură îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri şi prăjituri servite în diverse ‘chocolate emporiums’.

În 1795 doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare.

În 1874 Fry & Sons au început să vândă ‘ciocolată delicioasă de mâncat’ despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

În jurul anului 1810 Venezuela producea o jumătate din pudră de cacao consumată pe plan mondial şi o treime din totalul de cacao produsă era consumată de spanioli.

În anii ’90 ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs, dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao aproximează 600.000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere.

Consumul de ciocolată cacao/ ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu asupra ciocolatei a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură creierul uman cunoaşte o creştere a activităţii electrice şi a ritmului cardiac. Consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea şi apariţia diabetului zaharat, se mai arată în comunicat.

Curizităţi despre ciocolată:

1. Un consum moderat şi regulat de ciocolată ne face mai inteligenţi. Cel puţin asta deducem din studiu conform căruia există o strânsă legătură între cantitatea de ciocolată consumată la nivelul unei ţări şi numărul de laureaţi Nobel pe care acea ţară îi dă.

2. Ciocolata poate învinge un sistem de securitate. Nu, nu este o glumă. De fapt, un hoţ de bijuterii a dat lovitura vieţii sale în 2007 când a reuşit să plece cu 27 de milioane de dolari după ce acesta a câştigat încrederea paznicilor unei bănci din Antwerp, Belgia după ce le-a oferit ciocolată.

3. Ciocoloata poate fi folosită pe post de recuzită în unele filme. În cazul în care nu ştiaţi, sângele din scena celebră cu duşul din filmul Psycho al lui Hitchcock era, de fapt, sirop de ciocolată.

4. Iar dacă lucrul menţionat mai sus nu a fost suficient de inedit, află că germanii plănuiau să folosească ciocolata ca şi muniţie de război. Aceştia plănuiau asasinarea lui Winston Churchill cu o tabletă de ciocolată explozibilă.

5. Există legenda conform căreia ciocolata este considerată mâncare pentru zei. Cel puţin aşa se crede datorită faptului că aşa s-ar traduce numele ştiinţific al arborelui de cacao.

6. Într-un an de zile un arbore de cacao poate produce boabe de cacao cât să se poată fabrica 10 tablete de ciocolată.

7. V-aţi întrebat vreodată de ce veterinarii recomandă să nu daţi câinilor voştri ciocolată? Acest lucru se datorează teobrominei, compus care o face otrăvitoare pentru căţei. Mai mult, acest compus este otrăvitor şi pentru oameni, însă doar în cantităţi uriaşe. Conform celor de la Forbes, pentru că acest compus să îţi pună viaţa în pericol ar trebui să consumi câteva mii de tablete de ciocolată o dată.

8. Cea mai lungă perioadă din istoria sa, ciocolată a fost consumată în stare lichidă.

9. Mai mult, în perioada înfloritoare a imperiului Aztec, boabele de cacao erau folosite ca monedă de schimb. Împăratul aztec Montezuma II obişnuia să consume peste 50 ceşti de ciocolată pe zi.

10. Conform oamenilor de ştiinţă, consumul de ciocolată face ca inima să bată mai tare decât în momentul unui sărut.

11. În afară de variantele deja cunoscute de ciocolată neagră, cu lapte şi albă, există şi ciocolată blondă.

12. Joseph Fry a inventat prima tabletă de ciocolată în anul 1847, când a adăugat unt de cacao topit în pudră de cacao. Mai apoi a format o pastă care avea proprietatea de a se modela extrem de uşor.

13. Conform statisticilor oficiale, industria ciocolatei este evaluată la circa 110 miliarde de dolari anual.

14. În anul 1947 sute de copii din Canada au decis să intre în grevă şi să boicoteze ciocolată după ce preţul acesteia a crescut de la 5 la 8 cenţi.

15. Cea mai mare ciocolată din lume a fost creată în Marea Britanie, în octombrie 2011 şi cântărea 5,792.5 kilograme.

16. Cel mai mare comerciant de ciocolată din lume este Aeroportul din Bruxelles. Magazinele specializate amplasate aici vând anual 800 de tone de ciocolată.

17. Cea mai scumpă tabletă de ciocolată din lume s-a vândut în anul 2001 cu 687 de dolari. Aceasta ar fi aparţinut căpitanului Robert Scott care a purtat-o în expediţia din Antarctica în urmă cu mai bine de un secol.

18. Peste 75% dintre arborii de cacao din lume cresc în Africa. Coasta de Fildeş produce o treime din necesarul la nivel mondial.

19. Europenii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată. De fapt, în Europa se consuma peste jumătate din cantitatea totală de ciocolată vândută la nivel mondial. În topul celor mai mari consumatori de ciocolată îi întâlnim pe primele trei poziţii pe britanici, elveţieni şi pe nemţi, care consumă anual 11 kilograme de ciocolată.

20. O ciocolată poate duce la descoperirea de multe secrete, inclusiv a parolelor de calculator. Un studiu realizat în 2004 în Marea Britanie a relevat că peste 70% dintre cei chestionaţi s-au arătat dispuşi să divulge această informaţie în schimbul unei ciocolate.

sursa: unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus