Crescătorii de ovine și caprine din municipiul Deva sunt rugați să se prezinte la Compartimentul Registrul Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Deva, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 16 (lângă Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara), în vederea actualizării datelor din registrul agricol.

De asemenea, toți crescătorii de ovine și caprine vor fi informați cu această ocazie despre simptomele și măsurile de prevenire a pestei micilor rumegătoare.

Această boală este caracterizată clinic cu următoarele simptome: febră, tulburări digestive şi respiratorii, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
Afecțiunile se regăsesc la nivelul mucoasei nasofaringiene, iar transmiterea infecției se face direct de la animalul bolnav.
Măsuri de prevenire a bolii:
– achiziția de animale se va face doar cu documente sanitar-veterinare;
– igienă generală la intrarea și ieșirea din adăposturi;
– informarea de urgență a medicului veterinar la observarea modificărilor, îmbolnăvirii sau deceselor la animale.
Pesta micilor rumegătoare este o boală gravă, infecto-contagioasă, de natură virotică, ce afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct, iar mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la un procent de 70%. Pesta nu afectează și nu se transmite la oameni.
Achiziționarea de animale din Bulgaria, din zonele neafectate de pestă se face doar cu condiția prenotificării DSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus