Care Este cea mai falsificată bancnotă din România

Banca Națională a României a dat publicității raportul anual al instituției, din care aflăm care este cea mai falsificată bancnotă la nivel național.

În anul 2018, falsurile de bancnote românești expertizate la BNR au totalizat 5 902 bucăți, în creștere cu 1 137 bucăți (+24 la sută față de anul 2017).

Din numărul total de bancnote false, 253 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 5 649 de falsuri au fost depistate în circulație (cu 905 bucăți mai multe decât în anul 2017).

Astfel, potrivit datelor furnizate de BNR, cea mai falsificată bancnotă din România este cea de 100 lei.

„Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei (5 566 bucăți, din care 196 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 298 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 28 de falsuri,” se arată în raportul BNR.

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 3,8 bucăți, față de 3,2 bucăți în anul 2017.

Cum deosebești banii falși

Bancnotele noi au numeroase elemente de siguranță după care pot fi verificate. Banii falși care au apărut până acum pe piață sunt foarte bine realizați. Ei respectă nu doar materialul din care sunt făcuți cei originali, finețea și grosimea plasticului, ci și culorile întocmai. Dar calitatea vospelei diferă, iar elementele de siguranță din ferestrele transparente sunt cel mai bun indiciu.

Dacă ai dubii cu privire la unele bancnote primite, verifică în primul rând elementele unicat din ferestrele transparente.

La bancnota de 10 lei, fereastra conține o paletă de pictor pe care poți vedea în lumină nu una, ci trei pensule. Una este ușor de observat, celelalte două sunt imprimate cu o vopsea aurie și sunt mai greu de observat la prima vedere. De obicei, banii falși au o singură pensulă sau trei, dar de aceeași culoare, nu diferite ca la bancnotele adevărate.

La bancnota de 50 de lei, fereastra conține capul unui vultur și numărul 50.

La bancnota de 100 de lei, fereastra transparentă conține o mască veselă și numărul 100. Dar când o privești cu atenție, la lumină, vei observa alături și o mască tristă, care nu există la bancnotele false.

Ce alte indicii poți urmări la banii falși

Compară cu atenție bancnotele pe care le bănuiești că sunt false cu cele emise de BNR. De cele mai multe ori, cele false nu sunt tăiate perfect și pot fi cu unul sau doi milimetri mai mici.

Pe de altă parte, dacă răzuiești cu o monedă banii falși, vopseaua se ia ușor. Dacă răzuiești banii adevărați, vopseaua nu se zgârie decât dacă insiști foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus