Pentru toţi cei care iubesc drumeţiile, se menţine atenţionarea cu privire la prezenta pe teritoriul judeţului Hunedoara, a viperei comune (v.berus), care deţine un puternic venin.

Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură.

Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.

Reamintim turistilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muscătura de vipera:

– purtati bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata;

– efectuati permanent un control vizual al zonei în care urmează să păsiti;

– nu ridicati pietre mari decât după ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi.

– dacă intrati într-o zona cu vegetatie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un băt astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana muscata de vipera poate muri in cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxina), hemoglobina din sange formand, impreuna cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.

Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare, mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt “uscate” fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia fizica si starea de sanatate a victimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare.

TRANSPORTATI VICTIMA LA SPITAL CAT MAI RAPID CU PUTINTA PENTRU ADMINISTRAREA SERULUI ANTIVIPERIN ! (daca este posibil, sunati la serviciul 112 si solicitati o ambulanta!);

Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă – se asigura de unitaţile sanitare cu paturi din judet. Unitatie sanitare care au in stoc la serviciile de urgenta ser antiviperin sunt: Spitalul Judetean de Urgenta Deva; Spitalul Municipal „ Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgenta Petrosani; Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Hateg, Spitalul Municipal Orastie si Spitalul Municipal Vulcan.

foto: mwilsonherps.com

2 răspunsuri

  1. marcel_mititelu_hd@yahoo.com' Mititelu Marin spune:

    Si ce daca ! OAMENI LUI MOLOT NU MAI FURA !
    NE-AM SCOS, O DUCEM SI MAI BINE !

  2. “- nu ridicati pietre mari decât după ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi.” Asta e cel mai tare sfat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus