Ministrul Grindeanu trebuie să semneze pentru defrișarea pădurii pe 2 kilometri din traseu

UMB începe lucrările efective pe Autostrada A1 Lugoj – Deva de-abia în noiembrie, după ce predă Proiectul Tehnic (PT) și după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu semnează Ordinul pentru scoaterea din fondul forestier a 18 hectare de pădure, pe o lungime de 2 kilometri din traseul total de aproape 10 kilometri, precizează CNAIR, într-un răspuns pentru publicația Opinia Timișoarei.

De la momentul emiterii Ordinului pentru începerea lucrărilor, UMB și asociatul din Bosnia Herțegovina au 34 de luni pentru execuția lucrărilor, cea mai dificilă etapă fiind tunelurile de 2 kilometri.

„Proiectarea nu s-a finalizat încă, este în termen. După ce se va finaliza, trebuie obținută Autorizația de Construire. În paralel, se așteaptă ordinul de ministru pentru scoaterea din fondul forestier a restului de pădure. Până acum s-a facut decopertarea în zone în care nu a fost nevoie de ordin. Constructorul a estimat că în noiembrie va începe lucrările”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Deși ministrul Grindeanu anunța începerea lucrărilor încă din mai sau iunie, tot Grindeanu declara pe 25 august că UMB „a făcut puțină organizare de șantier”. În realitate, UMB are termen până în noiembrie pentru predarea Proiectului Tehnic (ordinul de începere a fost în decembrie 2022).

CNAIR și UMB au semnat contractul pentru lotul de aproape 10 kilometri dintre Margina și Holdea pe 14 octombrie 2022, iar etapa de proiectare a început în 5 decembrie 2022 (durata de proiectare este de 11 luni). Pentru acest contract de 1,8 miliarde lei (aproape un miliard lei finanțare prin PNRR) UMB s-a asociat cu EuroAsfalt, un constructor din Bosnia -Herțegovina cu portofoliu de lucrări similare în Balcani. Galeriile vor fi realizate prin metoda cut&cover/tunel forat cu metoda NATM.

Contractul a fost semnat în 2022 cu Asocierea UMB – Euro Asfalt, o firmă din Bosnia-Herțegovina cu portofoliu în tuneluri realizate pe Autostrăzile din Balcani, iar durata de realizare este de 45 luni, primele 11 luni pentru proiectare și 34 execuție.

Sursa: economedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus