În judeţul Hunedoara, singura viperă care este întâlnită este cea comună (berus), care deţine însă un puternic venin.

Pe teritoriul ţării noastre se întâlnesc trei tipuri de vipere: vipera cu corn, vipera comună şi vipera de stepă.

Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură.

Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.

Reamintim turistilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muscătura de vipera:

 • purtati bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata;
 • efectuati permanent un control vizual al zonei în care urmează să păsiti;
 • nu ridicati pietre mari decât după ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi.
 • dacă intrati într-o zona cu vegetatie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un băt astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana muscata de vipera poate muri in cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxina), hemoglobina din sange formand, impreuna cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.

Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare, mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt “uscate” fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia fizica si starea de sanatate a victimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare.

SIMPTOME muscatura de sarpe veninos:

 • durere acuta
 • tumefierea (umflarea) zonei afectate;
 • una sau două urme de înţepătură; (muscatura de vipera se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);
 • semiconştienţa;
 • decolorarea sau colorarea in violet sau negru a pielii din zona in care a patruns veninul si necrozarea tesuturilor.
 • alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate si posibila pierdere a cunostintei.

O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerata o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninosi ar trebui să fie tratate de medic, pentru ca pot aparea reacţii alergice severe.

CATEVA MASURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATA DE UN SARPE VENINOS:

– TRASNPORTATI VICTIMA LA SPITAL CAT MAI RAPID CU PUTINTA PENTRU ADMINISTRAREA SERULUI ANTIVIPERIN ! (daca este posibil, sunati la serviciul 112 si solicitati o ambulanta!);

– victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.

– curatati cu apă şi săpun sau servetele antiseptice din trusa de prim ajutor;

– aplicati  imediat presiune pe muscatura  – se poate face prin presarea podului palmei peste muscatura.

– aplicati un bandaj compresiv- Un bandaj de 10 cm sau mai lat ar trebui aplicat pe tot mebrul muscat. Daca membrul sau degetul se umfla, se invineteste sau isi pierde sensibilitatea, bandajul trebuie desfacut si intreaga procedura trebuie repetata. Daca nu aveti la indemana o trusa de prim ajutor, puteti folosi un tricou din care puteti confectiona fasii de bandaj.

– trasati marginea oricarei zone tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute, cu un stilou pentru a ajuta doctorii sa judeca gradul de expunere la venin;

– pozitionati victima intr-o pozitie culcata, cu capul si bustul putin ridicate si locul muscaturii pozitionat sub nivelul inimii. Activitatea fizica trebuie sa fie cat mai redusa cu putinta si nivelul de stres cat mai redus, pentru a putea avea un puls cat mai scazut. In felul acesta se impiedica oarecum raspandirea veninului la organele vitale;

– eliminati orice bijuterii sau alte elemente stranse pe corp (curele, bretele), îmbrăcăminte stramta. In caz de reactii adverse la venin, cum ar fi umflaturi de tip soc anafilactic, hainele si accesoriile vor pune probleme serioase la indepartare;

– se asigura confortul termic si, daca este posibil, se administreaza oxigen;

– monitorizati continuu semnele vitale ale victimei (pulsul si respiratia). Monitorizati temperatura si semnele instalarii starii de soc sau de intrerupere a circulatiei;

– daca victima nu mai respira sau are un atac de cord, puteti aplica un masaj cardio-respirator sau procedura de respiratie gura la gura.

Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă –  se asigura de unitaţile sanitare cu paturi din judet. Unitatie sanitare care au in stoc la serviciile de urgenta se antiviperin sunt : Spitalul Judetean de Urgenta Deva; Spitalul Municipal „ Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgenta Petrosani;  Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Hateg, Spitalul Municipal Orastie.

Un răspuns

 1. Daca ne luam dupa titlu, o idee buna ar fi sa mutati viperele de pe teritoriul judetului Hunedoara, astfel ele, viperele, devin prietenoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus