Începând cu data de 1 aprilie 2014, obiectivele din municipiul Hunedoara sunt păzite de o nouă firmă de pază. PHOENIX PROTECT a câștigat selecția, ofertând cel mai mare tarif

La selecția de oferte care a avut loc în data de 27.03.2014 au participat patru societăți comerciale cu profil de pază și protecție: AXIS SECURITY, TIGER SECURITY, HYPERION și PHOENIX PROTECT. Potrivit Invitației de participare, criteriul de atribuire aplicat urma să fie „prețul cel mai scăzut” dintre ofertele declarate admisibile. Cu toate acestea, rezultatul selecției de oferte arată exact inversul: firma câștigătoare a ofertat cel mai mare preț!

PHOENIX  PROTECT a câștigat de pe locul 4!

Contractul de servicii de pază, monitorizare, intervenție și transport de valori în municipiul Hunedoara a fost atribuit societății comerciale PHOENIX PROTECT care a prezentat o ofertă în valoare de 452.520 lei fără TVA. Prețul pe oră/agent de pază ofertat de firma câștigătoare a fost de 7,8 lei. Toate celelalte trei firme participante la licitație au avut prețuri mai mici: AXIS SECURITY – 7,4 lei/oră/agent de pază; HYPERION – 7,04 lei/oră/agent de pază și TIGER SECURITY – 7,00 lei/oră/agent de pază. Dacă criteriul „prețul cel mai scăzut” s-ar fi respectat, atunci TIGER SECURITY ar fi trebuit să câștige selecția de oferte. Nu a fost însă așa.

Forma de atribuire a contractului ridică multe semne de întrebare întrucât membrii comisiei s-au folosit de interpretări ale Legii 53/2006 pentru a atribui contractul firmei PHOENIX PROTECT. Deși valoarea estimată a achiziției depășea 130.000 de euro, reprezentanții Primăriei nu au considerat necesară organizarea unei licitații transparente pe SEAP, lăsând să planeze suspiciuni cu privire la corectitudinea atribuirii contractului.

Peste noapte s-a schimbat și paza!

Firmele participante la selecția de oferte ale căror oferte au fost considerate de membrii comisiei drept „neconforme”, au aflat abia pe data de 31.03.2014 că au pierdut „competiția”. Cu toate acestea, reprezentanții firmei de pază care a asigurat serviciile până în prezent au fost chemați în această dimineață la ora 6.30 pentru a preda obiectivele. Firmele care au participat la selecție nu au mai avut astfel timp pentru a contesta procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau în instanță, pentru că Primăria a atribuit instantaneu contractul de servicii publice.

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion nu a putut fi contactat pentru a lămuri felul în care s-a procedat la atribuirea contractului. În schimb, șeful Serviciului Achiziții Publice și Proiecte cu finanțare europeană, Mariana Lilica Bucur a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro că „OUG 34/2006 ne permite achiziția prin selecție de oferte chiar și la o asemenea valoare.” Șefa de la achiziții publice a mai adăugat: „criteriul a fost într-adevăr prețul cel mai scăzut, dar trebuia să fie foarte bine fundamentat.”

Ce trebuie să facă firma câștigătoare?

Contractul atribuit societății PHOENIX PROTECT are o valabilitate de 9 luni, până la 31.12.2014. Serviciile de pază umană contractate cuprind următoarele obiective: Fosta UM Hășdat, Complexul Sportiv Michael Klein, Atelier, Castelul Corvinilor, Grădina Zoologică, Serviciul Public Administrația Piețelor și Depozitul de colectare a deșeurilor vegetale. În contract mai sunt vizate alte opt locații care aparțin administrației locale precum și transportul de valori de la casieriile unităților din subordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus